Zasady konkursu

1. Obejrzyj film

W każdy piątek o 15.30 na stronie konkursowej pojawi się krótki materiał wideo opisujący przygotowanie wybranego przez naszą prowadzącą ciasta.

2. Upiecz swoje ciasto z mąki Basia

Możesz przygotować ciasto konkursowe jak Tapenda albo użyć swojej wyobraźni i zamienić truskawki na jagody,
a białą czekoladę na gorzką... Nieważne, którą drogę wybierzesz, liczy się estetyka wykonania. Ujmij swoim pomysłem publiczność i jury, a możesz wygrać atrakcyjne nagrody!

3. Zrób zdjęcie ciasta i umieść na stronie konkursowej

Zaloguj się na stronę konkursową i dodaj zdjęcie swojego wypieku. Pamiętaj, że w kadrze oprócz ciasta powinno znaleźć się opakowanie mąki Basia użytej podczas jego przygotowania! Pomóż szczęściu, udostępniając pracę konkursową na swoim Facebooku lub Instagramie. Pamiętaj, by wpis oznaczyć hasztagami konkursowymi: #piatekpieczeniapoczatek i #piekezsercem. Zdjęcie swojego dzieła możesz dodawać na stronę od 16.00 w piątek do 23.59 we wtorek w kolejnym tygodniu.

4. Inni oceniają Twój wypiek

Im więcej polubień od publiczności, tym więcej punktów (możesz zdobyć ich nawet 100 za pierwsze miejsce!), ale to niejedyny sposób na zwycięstwo. Jury oceni Twoje dzieło w dwóch kategoriach: zgodność z tematem oraz estetyka wykonania. W każdej z kategorii możesz zdobyć 0-25 punktów, co razem daje 50 punktów. Końcowe wyniki każdego etapu przedstawione zostaną w piątek o godzinie 13 razem z zapowiedzią kolejnego wyzwania. Osoba, która zbierze najwięcej punktów w ciągu miesiąca, wygra mikser planetarny KitechAid, druga - multicooker Phillips, a trzecia - gofrownicę Dezal. 20 osób, które jako pierwsze dodadzą przepis każdego dnia trwania konkursu (od piątku do wtorku włącznie), otrzyma dodatkowo poręczne gadżety kuchenne.

5. Bierz udział w konkursie co tydzień

By zwiększyć prawdopodobieństwo zwycięstwa i otrzymania nagrody miesięcznej, dodawaj konsekwentnie przepisy co tydzień. Dzięki temu otrzymasz dodatkowe punkty. Za dwa dodane kolejno przepisy - 30 bonusowych punktów, za trzy dodane kolejno - 60, a za cztery - aż 90! Po zakończeniu miesiąca aktywacji bonus się zeruje.

6. Wisienka na torcie: ThermoMix®

Osoba, która zdobędzie w ciągu trzech miesięcy największą liczbę punktów, wygra nagrodę główną: ThermoMix®.

7. Nagrody tygodniowe

Dodaj zdjęcie swojego wypieku jako jedna z dwudziestu pierwszych osób każdego dnia trwania etapu (od piątku do wtorku włącznie), a otrzymasz od nas poręczny gadżet kuchenny!

Tabela punktacji

Pod względem liczby polubień

W każdym tygodniu autorzy zgłoszeń otrzymają następującą liczbę punktów:

Miejsce
Punkty

1
100

2
80

3
60

4
50

5
45

6
40

7
35

8
30

9
25

10
20

11-20
17

21-30
14

31-40
12

41-50
10

Skala ocen jury

Ponadto w każdym tygodniu profesjonalne jury oceni zdjęcia w skali 1-25 w dwóch kategoriach.

Oceniany temat
Punkty

Zgodność zgłoszenia z tematem
0-25

Estetyka wykonania
0-25

Bonus za konsekwencję

Bierz udziat w konkursie co tydzień i otrzymuj za to dodatkowe punkty. Punkty bonusowe liczą się osobno dla każdego miesiąca.

Konsekwencja
Punkty

2 kolejne przepisy
30

3 kolejne przepisy
60

4 kolejne przepisy
90