Bułeczki ze szpinakiem

trudność: Średnie
czas: >90 min.
porcje: >4 osób

Bułeczki ze szpinakiem



Mąka Basia Basia Żytnia

Składniki

Zaczyn
  • • 200 g wody
  • • 150 g mąki Basia
  • • 150 g maki Basia żytnia
  • • 6 g świeżych drożdży
Ciasto
  • • 210 ml wody
  • • 90 ml piwa
  • • 200 g ziemniaczanego puree
  • • 16 g świeżych drożdży
  • • 410 g mąki Basia
  • • 160 g mąki Basia żytnia
  • • 18 g soli
  • • 150 g szpinaku

Sposób przygotowania:

1 Etap
Składniki na zaczyn mieszamy w misce i odstawiamy na około 3 godziny.
Etap 2
Po tym czasie dodajemy do zaczynu pozostałe składniki na ciasto, wyrabiamy przez około 4 minuty. Na koniec dodajemy szpinak (drobno siekany). Ciasto przykrywamy folią spożywczą, odstawiamy na około 1 godzinę. 
Etap 3
Formujemy bułeczki, po 60 g każda i odkładamy na blachę, zostawiamy na 90 minut do wyrośnięcia. Bułki pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 270 stopni Celsjusza przez 10-15 minut. Smacznego!

Mogą Cię zainteresować

Bułki brioche
Łatwe
>90 min.
>4 osób

Bułki brioche

Łatwe
>90 min.
>4 osób

Bułki brioche

Idealne bułki do domowych burgerów

Tarta dyniowa
Średnie
>90 min.
>4 osób

Tarta dyniowa

Średnie
>90 min.
>4 osób

Tarta dyniowa

Sprawdzony przepis na tarte z sezonowymi pysznościami.

wideo
Ciasto ze śliwkami
Łatwe
30 min.
3 osoby

Ciasto ze śliwkami

Łatwe
30 min.
3 osoby

Ciasto ze śliwkami

Ciasto ze śliwkami

Chleb orkiszowy
Łatwe
90 min.
>4 osób

Chleb orkiszowy

Łatwe
90 min.
>4 osób

Chleb orkiszowy

Szukasz pomysłu na kolorowe kanapki z okazji powrotu dzieci do szkoły? Przepis na zdrowy chleb orkiszowy

Podziel się przepisem!

Samopomoc babska? Nie tylko babska. Na pewno masz swój serdeczny przepis, którym chcesz się pochwalić.
Do dzieła!
Dodaj przepis

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /app/Services/InstaService.php on line 102