Dołącz do listy mailingowej, bądź na bieżąco z najciekawszymi
przepisami,konkursami i wydarzeniami.
Basia czerpie swoje siły z natury, dlatego szczególnie chcemy się o nią troszczyć. Nasza mąka powstaje z naturalnych składników, starannie dobieranych ziaren zbóż, które dojrzewają w harmonii z naturą. Z pasją tworzymy produkty, które są bliskie temu, co najlepsze w przyrodzie.
Sprawdź jak wiele wspólnego mają Basia i Natura.
Basia powstaje z pszenic pochodzących z upraw rolnictwa regeneratywnego.
Jako producent mąki Basia, poważnie podchodzimy do naszej roli i odpowiedzialności w tworzeniu lepszej przyszłości — zaczynając od pszenicy, gdzie nasze decyzje mają największy wpływ.
Biorąc pod uwagę, że mąka jest podstawą naszej działalności, oczywiste jest, że jako firma powinniśmy szczególnie podchodzić do kwestii pszenicy oraz tego, w jaki sposób można ją uprawiać, zbierać i mielić. Dlatego by zrobić krok naprzód w kierunku do zrównoważonego rozwoju, pszenice, z jakich produkowane są mąki Basia w 10% pochodzą z upraw rolnictwa regeneratywnego. Pszenice są pozyskiwane z certyfikowanych polskich gospodarstw rolnych zgodnie z opracowanym przez Fundację Terra Nostra Programem Zintegrowanej Produkcji Regeneratywnej (ZPR).
Celem programu jest promowanie oraz wdrażanie holistycznego zarządzania regeneratywnego w gospodarstwach rolnych oraz wzrost świadomości producentów rolnych i przedsiębiorców rolno – spożywczych w zakresie określania wpływu produkcji rolnej na środowisko naturalne.
Efektem realizacji Programu jest nie tylko Certyfikat potwierdzający zarządzanie gospodarstwem w sposób regeneratywny, ale również wiarygodne i rzeczywiste określenie śladu węglowego.
Czym jest rolnictwo regeneratywne? To nic innego jak wdrażanie w gospodarstwie rolnym takich praktyk rolniczych, które służą jego naturalnej regeneracji.
Promuje ono różnorodność biologiczną, zdrowie gleby, ochronę wody i odporność na zmiany klimatyczne. Celem jest produkcja pożywnej i wysokiej jakości żywności, a jednocześnie przyczyniania się do ogólnego dobrostanu środowiska, ekosystemu oraz społeczności.
W praktyce chodzi m.in. o:
– zminimalizowanie ingerencji w strukturę gleby (np. poprzez ograniczenie orki)
– zwiększenie użycia nawozów organicznych kosztem mineralnych,
– zróżnicowanie upraw z zastosowaniem odpowiedniego płodozmianu,
– zapewnienie bioróżnorodności gatunkowej roślin i zwierząt
– retencję wody
Uważamy, że rolnictwo regeneratywne jest krokiem naprzód w kierunku do zrównoważonego rozwoju — sposobem na to, aby rolnictwo przestało być częścią problemu klimatycznego i stało się częścią jego rozwiązania.
W naturze drzemie ogromna siła – z drobnych ziaren zbóż powstaje wysokiej jakości mąka, a z drobnych pyłków roślin wartościowy miód. Wiemy jak istotną rolę dla rolnictwa i sadownictwa odgrywają pszczoły, dlatego wspieramy naszą Ambasadorkę – Natalię Jakubus w jej działaniach na rzecz pszczół. Nie od dzisiaj wiadomo jak ważną rolę pełnią one nie tylko dla sadownictwa, ogrodnictwa, ale i rolnictwa.
Jako @Pszczelara zdradzi nam jak funkcjonuje pasieka, co kryje w sobie ul, czym kierować się przy wyborze miodu oraz co pysznego może wyjść z połączenia siły Basi i słodyczy miodu.