Wyzwanie tygodnia:

Wieniec Drożdżowy

Na wielki finał konkursu "Piątek, pieczenia początek" Kasia z bloga Tapenda przygotowała świąteczny wieniec drożdżowy,
To ostania szansa aby wziąć udział w naszym konkursie!
Upiecz, zrób zdjęcie i dodaj na tę stronę.

Weź udział w konkursie

Sposób przygotowania:

Wstępne przygotowanie:

Prace najlepiej rozpocząć od rozpuszczenia masła i pozostawienia go do wystudzenia

Zaczyn:

Pokrusz drożdże, dodaj do nich cukier oraz letnie mleko. Całość wymieszaj aż drożdże się rozpuszczą. Pozostaw na 15 minut. Po tym czasie zaczyn powinien się uaktywnić, czyli zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza. 

Ciasto:

Do dużej miski dodaj przesiana przez sito mąkę, zaczyn, rozpuszczone masło, żółtka oraz szczyptę soli. Wymieszaj wszystko łyżką, a następnie ciasto wyłóż na stolnicę i wyrób aż będzie elastyczne. Ciasto włóż ponownie do miski, przykryj talerzem lub ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia. Będzie to trwać około 90 minut. Po tym czasie ciasto wyłóż ponownie na stolnicę i rozwałkuj na grubość ok. 3-4 milimetrów na duży prostokąt. Rozsmaruj na nim masę makową. Marginesy ciasta pozostaw nie posmarowane. Maku nie może być bardzo dużo, ponieważ będzie on wypadać po zwinięciu w wieniec.

Zwijanie wieńca:

Ciasto zwiń w rulon wzdłuż krótszego boku i przełóż go na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Rulon przetnij wzdłuż na całej długości oprócz kilku centymetrów od góry rulonu. Wykonaj splot oraz uformuj wieniec. Ciasto przykryj ręcznikiem i pozostaw na 15 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie, posmaruj wieniec jajkiem z dodatkiem mleka.

Pieczenie:

Drożdżowy wieniec włóż do nagrzanego piekarnika na 170-180 stopni, bez termoobiegu, na środkową półkę. Ciasto powinno się piec ok. 30-40 minut lub do tak zwanego "suchego patyczka".

Lukier:

Do cukru pudru dodaj sok z cytryny oraz odrobinę gorącej wody. Całość energicznie wymieszaj. Po upieczeniu ciasta, udekoruj go lukrem. Powodzenia!


Składniki

Wieniec
  • • 500 g mąki Basia Extra Wypiek typ 550
  • • 300 g masy makowej
  • • 50 g masła
  • • 70 g cukru
  • • 250 ml mleka
  • • 50 g drożdży
  • • 3 żółtka
  • • szczypta soli
Lukier
  • • 1 szklanka cukru pudru
  • • gorąca woda wg potrzeb
  • • sok z połówki cytryny
Dodatkowo
  • • 1 jajko
  • • 3 lub 4 łyżki mleka

Wygraj w tym tygodniu

Każdego dnia, od piątku do wtorku, nagradzamy pierwszych
dwudziestu zgłaszających

Zagłosuj na wypieki tego tygodnia

Masz chrapkę na atrakcyjne nagrody?

Upiecz ciasto według wideoprzepisu Kasi lub zaproponuj jego wariację!

Obejrzyj, jak Kasia przygotowuje ciasto tygodnia, i upiecz je tak samo albo użyj wyobraźni i zrób to na swój sposób. Sfotografuj je wraz z opakowaniem mąki Basi i dodaj zdjęcie na stronę.

Zaloguj się i weź udział
Nie masz konta?  zarejestruj się

Poprzednie wyzwania

Grudzień

Mleczna kanapka

Wieniec Drożdżowy

Wyzwanie 3

Wyzwanie 4