Wyzwanie tygodnia:

Mleczna kanapka

Na pierwsze wyzwanie grudniowej edycji
Kasia z bloga Tapenda, wraz z pomocnikami przygotowała ciasto "Mleczna kanapka".
Upiecz, zrób zdjęcie i dodaj na tę stronę.

Weź udział w konkursie

Sposób przygotowania:

Biszkopt:

Do miski wbij jajka. Dodaj szczyptę soli. Rozpocznij ubijanie jajek na najwyższych obrotach miksera, po chwili zacznij dodawać cukier. Następnie dodaj na raz: mąką, proszek do pieczenia i kakao. Wszystko wymieszaj mikserem do połączenia się składników. Blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż na nią ciasto i rozprowadź je na całej powierzchni.

Pieczenie:

Biszkopt należy piec w temperturze 170-180 stopni, bez termoobiegu na środkowej półce. Ciasto musi piec się ok 12 minut lub do tzw. "suchego patyczka"

Przygotowanie budyniu

 Do garnka dodaj: mąkę krupczatkę, cukier, mleko i aromat waniliowy. Całość zagotuj, pamiętając o mieszaniu. Powstanie bardzo gęsty budyń. Gotowy budyń przełóż do półmiska i przykryj go talerzem, aby nie powstał kożuch. Pozostaw do wystudzenia

Przygotowanie żelatyny:

Do żelatyny dodaj ok. 70 - 100 ml śmietany. Pozostaw ją do napęcznienia na około 10 minut. Następnie włóż ją do kuchenki mikrofalowej na kilka sekund, aby żelatyna się rozpuściła w śmietanie. Nie zagotuj żelatyny! Resztę śmietany ubij na sztywno. Jeżeli używasz zwykłej śmietanki do gotowania, pamiętaj o dodaniu stabilizatora. ubitą śmietanę dodaj do zimnego budyniu. Dodaj również przygotowaną żelatynę. Całość wymieszaj mikserem używając najszybszych obrotów. Tak powstanie krem, do którego można dodać soku z cytryny

Składanie ciasta:

Upieczony biszkopt przekrój na pół. Jedną połowę posmaruj przygotowanym kremem i przykryj go drugą połową. Ciasto włóż na godzinę do lodówki. Po wyjęciu pokrój na mniejsze kawałki - kanapki. Powodzenia


Składniki

Biszkopt
  • • 40 g mąki Basia extra Wypiek
  • • 100 g cukru
  • • 50 g kakao
  • • 5 jajek
  • • 10 g (dwie łyżeczki) proszku do pieczenia
  • • szczypta soli
Krem
  • • 250 ml mleka
  • • 250 ml śmietany 30%
  • • 80 g mąki Basia Krupczatka typ 450
  • • 70 g cukru
  • • stabilizator - opcja
  • • 20 g żelatyny
  • • sok z połowy cytryny - opcja
  • • aromat waniliowy do smaku

Wygraj w tym tygodniu

Każdego dnia, od piątku do wtorku, nagradzamy pierwszych
dwudziestu zgłaszających

Masz chrapkę na atrakcyjne nagrody?

Upiecz ciasto według wideoprzepisu Kasi lub zaproponuj jego wariację!

Obejrzyj, jak Kasia przygotowuje ciasto tygodnia, i upiecz je tak samo albo użyj wyobraźni i zrób to na swój sposób. Sfotografuj je wraz z opakowaniem mąki Basi i dodaj zdjęcie na stronę.

Zaloguj się i weź udział
Nie masz konta?  zarejestruj się

Poprzednie wyzwania

Grudzień

Mleczna kanapka

Wyzwanie 2

Wyzwanie 3

Wyzwanie 4