Wyzwanie tygodnia:

Czebureki

Weź udział w konkursie

Sposób przygotowania:

Ciasto:

 Do mąki dodaj pozostałe składniki przepisu, wymieszaj, wyrób elastyczne ciasto i włóż je do woreczka foliowego na 10 minut.

W tym czasie przygotuj farsz:

Do mięsa mielonego dodaj pozostałe składniki przepisu i wszystko wymieszaj do połączenia się składników. Jeśli mięso jest zbyt suche, dodaj trochę zimnej wody.
Ciasto pokrój na kawałki-ok.15 sztuk. Każdy kawałek zroluj jak pokazano na filmie, a następnie rozwałkuj na grubość ok. 1-2 mm. Na każdym czebureku połóż trochę farszu i sklej czebureka.
Zamiast radełka można krawędzie skleić przy pomocy widelca. Czebureki usmaż na oleju na złoto.

UWAGA: istnieją dwa sposoby smażenia czebureków: smażenie płytkie ( jak kotlet schabowy) i smażenie głębokie ( jak frytki). Na filmie wykorzystano metodę głębokiego smażenia.  

Dla osób nie jedzących mięsa proponujemy farsz z pieczarek lub z sera, a na słodko – np. z jabłek.


Składniki

Ciasto:
  • • mąka poznańska:500 g
  • • sól:1 łyżeczka
  • • gorąca woda: ok. 200-250 ml
  • • olej:4 łyżki
Farsz:
  • • mięso mielone, wołowo- wieprzowe:400 g
  • • cebula: sztuka
  • • szczypiorek:1 pęczek
  • • sól:1 łyżeczka lub do smaku
  • • pieprz:1 łyżeczka lub do smaku
Dodatkowo:
  • • olej do smażenia: wg potrzeb

Wygraj w tym tygodniu

Każdego dnia, od piątku do wtorku, nagradzamy pierwszych
dwudziestu zgłaszających

Masz chrapkę na atrakcyjne nagrody?

Upiecz ciasto według wideoprzepisu Kasi lub zaproponuj jego wariację!

Obejrzyj, jak Kasia przygotowuje ciasto tygodnia, i upiecz je tak samo albo użyj wyobraźni i zrób to na swój sposób. Sfotografuj je wraz z opakowaniem mąki Basi i dodaj zdjęcie na stronę.

Zaloguj się i weź udział
Nie masz konta?  zarejestruj się

Poprzednie wyzwania

Edycja 2020

Szneki z glancem

Kawiorek

Binsztych

Czebureki

Wyzwanie 5

Wyzwanie 6