Wyzwanie tygodnia:

Ciasto drożdżowe z rabarbarem

Kwaskowaty rabarbar, maślana kruszonka i cukier puder- idealne połączenie.

Weź udział w konkursie

Sposób przygotowania:

Krok 1

Dodaj do miski drożdże, 120g cukru, 2 jajka, 100 ml letniego mleka, 125 ml oleju, 350g mąki Basia extra wypiek oraz szczyptę soli. Wymienione składniki przykryj talerzykiem, następnie pozostaw na 90 minut. Ok. 500g rabarbaru obierz, a następnie pokrój.

Krok 2

W osobnej miseczce rozpuść 50g masła, dodaj 150g mąki Basia extra wypiek, 70g cukru oraz 10g cukru waniliowego. Wszystkie składniki połącz ze sobą, aby powstała kruszonka. Po 90 minutach podnieś talerzyk i wymieszaj składniki drewnianą łyżką tak, aby powstała gładka masa.

Krok 3

Umieść powstałą masę w prostokątnej formie wyścielonej papierem do pieczenia. Równomiernie roztarta masę posyp kawałkami rabarbaru oraz wcześniej wyrobioną kruszonką. Tak przygotowane ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 150 stopni z termoobiegiem lub na 170 stopni bez termoobiegu. Piecz przez 40 minut.

Krok 4

Gotowe ciasto przestudź, pokrój, a następnie posyp cukrem pudrem. Smacznego :)


Składniki

Składniki na ciasto:
  • • 50g drożdży
  • • 120g cukru
  • • 2 jajka
  • • 100ml letniego mleka
  • • 125ml oleju
  • • 350g mąki Basia extra wypiek
  • • szczypta soli
  • • 500g rabarbaru
  • • cukier puder
Składniki na kruszonkę:
  • • 50g masła
  • • 150g mąki Basia extra wypiek
  • • 70g cukru
  • • 10g cukru waniliowego

Zagłosuj na wypieki tego tygodnia

Masz chrapkę na atrakcyjne nagrody?

Upiecz ciasto według wideoprzepisu Kasi lub zaproponuj jego wariację!

Obejrzyj, jak Kasia przygotowuje ciasto tygodnia, i upiecz je tak samo albo użyj wyobraźni i zrób to na swój sposób. Sfotografuj je wraz z opakowaniem mąki Basi i dodaj zdjęcie na stronę.

Zaloguj się i weź udział
Nie masz konta?  zarejestruj się

Poprzednie wyzwania

Edycja 2021

Muffiny orkiszowe

Ciasto z galaretką

Ciasteczka truskawkowe

Malinowa chmurka

Ciasto drożdżowe z rabarbarem