Zasady konkursu

1. Obejrzyj film

W każdy piątek o godzinie 15.30 na stronie konkursowej pojawi się krótki materiał wideo opisujący przygotowanie wybranego przez naszą prowadzącą wypieku.

2. Przygotuj swój wypiek z mąki Basia

Możesz przygotować wypiek konkursowy jak Tapenda albo użyć swojej wyobraźni i zamienić orzechy włoskie na nerkowce, a kruszonkę na skórkę pomarańczową... Nieważne, którą drogę wybierzesz, liczy się estetyka wykonania. Ujmij swoim pomysłem publiczność i jury, a możesz wygrać atrakcyjne nagrody!

3. Zrób zdjęcie wypieku i umieść na stronie konkursowej

Zaloguj się na stronę konkursową i dodaj zdjęcie swojego wypieku. Pamiętaj, że w kadrze oprócz ciasta powinno znaleźć się opakowanie mąki Basia użytej podczas jego przygotowania! Pomóż szczęściu, udostępniając pracę konkursową na swoim Facebooku lub Instagramie. Pamiętaj, by wpis oznaczyć hasztagami konkursowymi: #piatekpieczeniapoczatek i #piekezsercem. Zdjęcie swojego dzieła możesz dodawać na stronę od godziny 19.00 w piątek do godziny 23.59 we wtorek w kolejnym tygodniu.

4. Inni oceniają Twój wypiek

Im więcej polubień od publiczności, tym więcej punktów (możesz zdobyć ich nawet 50 za pierwsze miejsce!), ale to niejedyny sposób na zwycięstwo. Jury oceni Twoje dzieło w dwóch kategoriach: zgodność z tematem oraz estetyka wykonania. W każdej z kategorii możesz zdobyć 0–25 punktów, co razem daje 50 punktów. Końcowe wyniki każdego etapu przedstawione zostaną w piątek o godzinie 15 razem z zapowiedzią kolejnego wyzwania. Trzy osoby, które zbiorą najwięcej punktów w trakcie trwania konkursu, wygrają po mikserze planetarnym KitchenAid. Dodatkowo, po drugim, czwartym i szóstym tygodniu konkursu jury przyzna wybranym uczestnikom konkursu nagrodę uznaniową – gofrownicę Dezal. 20 osób, które jako pierwsze dodadzą przepis każdego dnia trwania konkursu (od piątku do wtorku włącznie), otrzyma dodatkowo poręczne gadżety kuchenne lub zestaw mąk marki Basia.

5. Bierz udział w konkursie co tydzień

By zwiększyć prawdopodobieństwo zwycięstwa w konkursie, dodawaj konsekwentnie przepisy co tydzień. Dzięki temu otrzymasz dodatkowe punkty. Za dwa dodane kolejno przepisy – 10 bonusowych punktów, za trzy dodane kolejno – 20, za cztery dodane kolejno – 30, za pięć dodanych kolejno – 40, a za sześć – aż 50 punktów!

6. Nagrody tygodniowe

Dodaj zdjęcie swojego wypieku jako jedna z 20 pierwszych osób każdego dnia trwania etapu (od piątku do wtorku włącznie), a otrzymasz od nas poręczny gadżet kuchenny lub zestaw mąk marki Basia!

Tabela punktacji

Pod względem liczby polubień

W każdym tygodniu autorzy zgłoszeń otrzymają następującą liczbę punktów:

Miejsce
Punkty

1
50

2
49

3
48

4
47

5
46

6
40

7
35

8
30

9
25

10
20

11-20
15

21-30
14

31-40
13

41-50
10

50 <
5

Skala ocen jury

Ponadto w każdym tygodniu profesjonalne jury oceni zdjęcia w skali 0-25 w dwóch kategoriach.

Oceniany temat
Punkty

Zgodność zgłoszenia z tematem
0-25

Estetyka wykonania
0-25

Bonus za konsekwencję

Bierz udział w konkursie co tydzień i otrzymuj za to dodatkowe punkty. Punkty bonusowe liczą się osobno dla każdego miesiąca.

Konsekwencja
Punkty

2 kolejne przepisy
10

3 kolejne przepisy
20

4 kolejne przepisy
30

5 kolejnych przepisów
40

6 kolejnych przepisów
50