Brioche z konfiturą

trudność: Średnie
czas: 60 min.
porcje: 4 osoby

Przepis na lekko słodkie francuskie pieczywo drożdżowe, idealne na sobotnie śniadanie.



Mąka Basia Tortowa extra

Składniki

Zaczyn
  • • 100 g Mąki Basi Extra Wypiek
  • • 50 g świeżych drożdży
  • • 1 łyżeczka cukru
  • • 6 łyżek ciepłego mleka
  • • Wymieszane dokładnie składniki pozostawiamy do wyrośnięcia.
Ciasto
  • • 400 g Mąki Basi Extra Wypiek
  • • 50 g cukru pudru
  • • 10 g soli
  • • 400 g miękkiego masła
  • • 6 jajek
Dodatki
  • • Ulubiona konfitura

Sposób przygotowania:

Sposób przygotowania
Masło ucieramy z cukrem na pulchną masę, dodajemy kolejno jajka, a na końcu mąkę i cukier puder oraz zaczyn. Energicznie mieszamy i zagniatamy gładkie ciasto. Dowolną formę wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta formujemy okrągłe placuszki, na każdy nakładamy odrobinę konfitury, formujemy okrągłe bułeczki i układamy je blisko siebie, żeby po upieczeniu można je było swobodnie odrywać. Pieczemy około 40 minut w 200ºC.

Mogą Cię zainteresować

Czekoladowe chocolate chip cookies
Bardzo łatwe
15 min.
>4 osób

Czekoladowe chocolate chip cookies

Bardzo łatwe
15 min.
>4 osób

Czekoladowe chocolate chip cookies

Prawdziwie amerykańskie, miękkie w środku i mocno czekoladowe chocolate chip cookies.

Bardzo prosty chleb
Bardzo łatwe
45 min.
3 osoby

Bardzo prosty chleb

Bardzo łatwe
45 min.
3 osoby

Bardzo prosty chleb

Najprostszy przepis na domowy chleb.

Pączki tradycyjne
Średnie
>90 min.
>4 osób

Pączki tradycyjne

Średnie
>90 min.
>4 osób

Pączki tradycyjne

Tradycyjne pączki idealne na karnawał!

Ptysie z bitą śmietaną
Średnie
60 min.
>4 osób

Ptysie z bitą śmietaną

Średnie
60 min.
>4 osób

Ptysie z bitą śmietaną

Chrupiące ptysie z delikatną bitą śmietaną.

Podziel się przepisem!

Samopomoc babska? Nie tylko babska. Na pewno masz swój serdeczny przepis, którym chcesz się pochwalić.
Do dzieła!
Dodaj przepis