Brioche z konfiturą

trudność: Średnie
czas: 60 min.
porcje: 4 osoby

Przepis na lekko słodkie francuskie pieczywo drożdżowe, idealne na sobotnie śniadanie.



Basia

Składniki

Zaczyn
  • • 100 g Mąki Basi Extra Wypiek
  • • 50 g świeżych drożdży
  • • 1 łyżeczka cukru
  • • 6 łyżek ciepłego mleka
  • • Wymieszane dokładnie składniki pozostawiamy do wyrośnięcia.
Ciasto
  • • 400 g Mąki Basi Extra Wypiek
  • • 50 g cukru pudru
  • • 10 g soli
  • • 400 g miękkiego masła
  • • 6 jajek
Dodatki
  • • Ulubiona konfitura

Sposób przygotowania:

Sposób przygotowania
Masło ucieramy z cukrem na pulchną masę, dodajemy kolejno jajka, a na końcu mąkę i cukier puder oraz zaczyn. Energicznie mieszamy i zagniatamy gładkie ciasto. Dowolną formę wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta formujemy okrągłe placuszki, na każdy nakładamy odrobinę konfitury, formujemy okrągłe bułeczki i układamy je blisko siebie, żeby po upieczeniu można je było swobodnie odrywać. Pieczemy około 40 minut w 200ºC.

Komentarze

Mogą Cię zainteresować

Ciasto biszkoptowe
Łatwe
45 min.
4 osoby

Ciasto biszkoptowe

Łatwe
45 min.
4 osoby

Ciasto biszkoptowe

Ciasto biszkoptowe z kremem cytrynowym

Szpinakowa tarta
Łatwe
75 min.
4 osoby

Szpinakowa tarta

Łatwe
75 min.
4 osoby

Szpinakowa tarta

Szpinakowa tarta z jajkiem

Tarta limonkowa
Średnie
>90 min.
>4 osób

Tarta limonkowa

Średnie
>90 min.
>4 osób

Tarta limonkowa

Wiosenna tarta limonkowa

Biszkopt pomarańczowy
Łatwe
60 min.
>4 osób

Biszkopt pomarańczowy

Łatwe
60 min.
>4 osób

Biszkopt pomarańczowy

Biszkopt pomarańczowy

Podziel się przepisem!

Samopomoc babska? Nie tylko babska. Na pewno masz swój serdeczny przepis, którym chcesz się pochwalić.
Do dzieła!
Dodaj przepis