Bułeczki ze szpinakiem

trudność: Średnie
czas: >90 min.
porcje: >4 osób

Bułeczki ze szpinakiem



Mąka Basia Żytnia Pełnoziarnista

Składniki

Zaczyn
  • • 200 g wody
  • • 150 g mąki Basia
  • • 150 g maki Basia żytnia
  • • 6 g świeżych drożdży
Ciasto
  • • 210 ml wody
  • • 90 ml piwa
  • • 200 g ziemniaczanego puree
  • • 16 g świeżych drożdży
  • • 410 g mąki Basia
  • • 160 g mąki Basia żytnia
  • • 18 g soli
  • • 150 g szpinaku

Sposób przygotowania:

1 Etap
Składniki na zaczyn mieszamy w misce i odstawiamy na około 3 godziny.
Etap 2
Po tym czasie dodajemy do zaczynu pozostałe składniki na ciasto, wyrabiamy przez około 4 minuty. Na koniec dodajemy szpinak (drobno siekany). Ciasto przykrywamy folią spożywczą, odstawiamy na około 1 godzinę. 
Etap 3
Formujemy bułeczki, po 60 g każda i odkładamy na blachę, zostawiamy na 90 minut do wyrośnięcia. Bułki pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 270 stopni Celsjusza przez 10-15 minut. Smacznego!

Mogą Cię zainteresować

Jesienne cynamonki
Średnie
60 min.
>4 osób

Jesienne cynamonki

Średnie
60 min.
>4 osób

Jesienne cynamonki

Mięciutkie cynamonki idealne na jesienne wieczory!

Kruche rogaliki z morelową marmoladą
Bardzo łatwe
60 min.
>4 osób

Kruche rogaliki z morelową marmoladą

Bardzo łatwe
60 min.
>4 osób

Kruche rogaliki z morelową marmoladą

Kruche rogaliki z morelową marmoladą idealne jako przekąska do kawy!

Malinianki drożdżowe z kruszonką i migdałami
Średnie
90 min.
>4 osób

Malinianki drożdżowe z kruszonką i migdałami

Średnie
90 min.
>4 osób

Malinianki drożdżowe z kruszonką i migdałami

Bułeczki drożdżowe z malinami w towarzystwie maślanej kruszonki i delikatnych migdałów.

Rolada z truskawkami i kremem śmietanowym
Łatwe
45 min.
>4 osób

Rolada z truskawkami i kremem śmietanowym

Łatwe
45 min.
>4 osób

Rolada z truskawkami i kremem śmietanowym

Rolada biszkoptowa z truskawkami i kremem śmietanowym z serkiem mascarpone.

Podziel się przepisem!

Samopomoc babska? Nie tylko babska. Na pewno masz swój serdeczny przepis, którym chcesz się pochwalić.
Do dzieła!
Dodaj przepis