Bułki z ziarnami

trudność: Łatwe
czas: 75 min.
porcje: >4 osób

Bułki z ziarnami



Mąka Basia Z pełnego przemiału

Składniki

  • • 500 g Mąki Basi z Pełnego Przemiału
  • • 350 ml wody
  • • 1,5 łyżki miękkiego masła
  • • 20 g świeżych drożdży
  • • 1 łyżeczka soli
  • • 1 łyżeczka cukru
  • • Dowolne dodatki: nasiona: goji, siemienia lnianego, słonecznika, dyni; żurawina. Około ½ szklanki.
  • • Do posmarowania: 1 jajko roztrzepane z 1 łyżeczką mleka lub wody
  • • Do posypania: sezam, ziarna słonecznika i dyni, płatki soli itp.

Sposób przygotowania:

Drożdże z łyżeczką cukru i odrobiną letniej wody odstawiamy na kilka minut. Następnie dodajemy pozostałe składniki, zagniatamy gładkie ciasto. Przekładamy je do miski delikatnie posmarowanej olejem, przykrywamy folią i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około godzinę. Z wyrośniętego ciasta formujemy około 12 średnich bułek. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na 30 minut, by ponownie wyrosły. Każdą z nich smarujemy jajkiem i posypujemy dodatkami. Piekarnik nagrzewamy do 200 C. Bułki pieczemy około 20 minut.


Mogą Cię zainteresować

Pierogi z borówkami
Łatwe
60 min.
>4 osób

Pierogi z borówkami

Łatwe
60 min.
>4 osób

Pierogi z borówkami

Pierogi z borówkami

Gofry z mąki żytniej
Łatwe
45 min.
2 osoby

Gofry z mąki żytniej

Łatwe
45 min.
2 osoby

Gofry z mąki żytniej

Gofry z mąki żytniej z ulubionymi dodatkami

Ruskie ze szpinakiem
Łatwe
75 min.
>4 osób

Ruskie ze szpinakiem

Łatwe
75 min.
>4 osób

Ruskie ze szpinakiem

Pierogi ruskie w szpinakowej odsłonie

Słodkie bułeczki
Łatwe
90 min.
>4 osób

Słodkie bułeczki

Łatwe
90 min.
>4 osób

Słodkie bułeczki

Słodkie bułeczki z ulubionym nadzieniem

Podziel się przepisem!

Samopomoc babska? Nie tylko babska. Na pewno masz swój serdeczny przepis, którym chcesz się pochwalić.
Do dzieła!
Dodaj przepis