Chleb z ziarnami

trudność: Łatwe
czas: 60 min.
porcje: >4 osób

Chleb z ziarnami


Mąka Basia Pszenna Pełnoziarnista

Składniki

Ciasto
  • • 150 g Mąki Basi z Pełnego Przemiału
  • • 250 g Mąki Basi Extra Wypiek
  • • 1,5 łyżeczki soli
  • • 2 g świeżych drożdży
  • • 250 ml wody
  • • 1 szklanka kostek lodu

Sposób przygotowania:

Sposób przygotowania
Łączymy wszystkie składniki i zostawiamy do wyrośnięcia na 12- 18 godzin. Następnie przekładamy je do keksówki wysmarowanej oliwą i posypanej otrębami żytnimi. Chleb również smarujemy oliwą i posypujemy ulubionymi ziarnami: słonecznika, dyni, maku, otrębami. Pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia na około godzinę. Do rozgrzanego piekarnika wsypujemy kostki lodu. Wstawiamy chleb. Pieczemy około 10 minut w 230 C, a następnie kolejne 40 minut w 210 C.

Mogą Cię zainteresować

Czekoladowe chocolate chip cookies
Bardzo łatwe
15 min.
>4 osób

Czekoladowe chocolate chip cookies

Bardzo łatwe
15 min.
>4 osób

Czekoladowe chocolate chip cookies

Prawdziwie amerykańskie, miękkie w środku i mocno czekoladowe chocolate chip cookies.

Bardzo prosty chleb
Bardzo łatwe
45 min.
3 osoby

Bardzo prosty chleb

Bardzo łatwe
45 min.
3 osoby

Bardzo prosty chleb

Najprostszy przepis na domowy chleb.

Pączki tradycyjne
Średnie
>90 min.
>4 osób

Pączki tradycyjne

Średnie
>90 min.
>4 osób

Pączki tradycyjne

Tradycyjne pączki idealne na karnawał!

Ptysie z bitą śmietaną
Średnie
60 min.
>4 osób

Ptysie z bitą śmietaną

Średnie
60 min.
>4 osób

Ptysie z bitą śmietaną

Chrupiące ptysie z delikatną bitą śmietaną.

Podziel się przepisem!

Samopomoc babska? Nie tylko babska. Na pewno masz swój serdeczny przepis, którym chcesz się pochwalić.
Do dzieła!
Dodaj przepis