Chleb z ziarnami

trudność: Łatwe
czas: 60 min.
porcje: >4 osób

Chleb z ziarnami


Mąka Basia Z pełnego przemiału

Składniki

Ciasto
  • • 150 g Mąki Basi z Pełnego Przemiału
  • • 250 g Mąki Basi Extra Wypiek
  • • 1,5 łyżeczki soli
  • • 2 g świeżych drożdży
  • • 250 ml wody
  • • 1 szklanka kostek lodu

Sposób przygotowania:

Sposób przygotowania
Łączymy wszystkie składniki i zostawiamy do wyrośnięcia na 12- 18 godzin. Następnie przekładamy je do keksówki wysmarowanej oliwą i posypanej otrębami żytnimi. Chleb również smarujemy oliwą i posypujemy ulubionymi ziarnami: słonecznika, dyni, maku, otrębami. Pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia na około godzinę. Do rozgrzanego piekarnika wsypujemy kostki lodu. Wstawiamy chleb. Pieczemy około 10 minut w 230 C, a następnie kolejne 40 minut w 210 C.

Mogą Cię zainteresować

Ciasto z porzeczkowym dżemem i bezą
Średnie
90 min.
4 osoby

Ciasto z porzeczkowym dżemem i bezą

Średnie
90 min.
4 osoby

Ciasto z porzeczkowym dżemem i bezą

Ciasto z porzeczkowym dżemem i bezą

wideo
Rolada biszkoptowa
Średnie
45 min.
2 osoby

Rolada biszkoptowa

Średnie
45 min.
2 osoby

Rolada biszkoptowa

Rolada biszkoptowa z mascarpone i malinami.

Bułki do burgerów
Łatwe
90 min.
>4 osób

Bułki do burgerów

Łatwe
90 min.
>4 osób

Bułki do burgerów

Burgery z samodzielnie wypieczony bułkami! Do tego ugrillowane mięso lub w wersji wege ser halloumi i ulubione warzywa!

Muffiny z borówkami
Łatwe
60 min.
3 osoby

Muffiny z borówkami

Łatwe
60 min.
3 osoby

Muffiny z borówkami

Muffiny z borówkami

Podziel się przepisem!

Samopomoc babska? Nie tylko babska. Na pewno masz swój serdeczny przepis, którym chcesz się pochwalić.
Do dzieła!
Dodaj przepis