Chrupiące gofry

trudność: Łatwe
czas: 30 min.
porcje: 4 osoby

Przygotuj pyszne, chrupiące gofry, które pokocha cała rodzina


Mąka Basia Wrocławska

Składniki

Ciasto
  • • mąka wrocławska
  • • proszek do pieczenia
  • • sól
  • • 2 jajka

Sposób przygotowania:

Chrupiące gofry
Rozgrzać gofrownicę na całą jej moc. Można pod nią rozłożyć papier do pieczenia (dzięki temu spływające ciasto będzie później łatwiej posprzątać). Przesiać mąkę, proszek do pieczenia i sól, a następnie razem wymieszać. Ubić dokładnie jajka. Dodać do nich cukier, mleko i olej. Następnie dodać suche składniki do mokrych i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką aż do ich całkowitego połączenia. Ciasto nabierać chochlą (½ do ¾ szklanki) i rozprowadzać na całej powierzchni gofrownicy. Gofry piec około 3 do 3,5 minuty lub według instrukcji producenta. Gofry powinny być chrupiące i mieć złoty kolor. Spożywać od razu lub włożyć do wcześniej nagrzanego pieca, by ochronić przed wystygnięciem. Podawać z ulubionymi dodatkami np. dżemem, świeżymi owocami lub bita śmietaną.

Mogą Cię zainteresować

Pierogi z borówkami
Łatwe
60 min.
>4 osób

Pierogi z borówkami

Łatwe
60 min.
>4 osób

Pierogi z borówkami

Pierogi z borówkami

Gofry z mąki żytniej
Łatwe
45 min.
2 osoby

Gofry z mąki żytniej

Łatwe
45 min.
2 osoby

Gofry z mąki żytniej

Gofry z mąki żytniej z ulubionymi dodatkami

Ruskie ze szpinakiem
Łatwe
75 min.
>4 osób

Ruskie ze szpinakiem

Łatwe
75 min.
>4 osób

Ruskie ze szpinakiem

Pierogi ruskie w szpinakowej odsłonie

Słodkie bułeczki
Łatwe
90 min.
>4 osób

Słodkie bułeczki

Łatwe
90 min.
>4 osób

Słodkie bułeczki

Słodkie bułeczki z ulubionym nadzieniem

Podziel się przepisem!

Samopomoc babska? Nie tylko babska. Na pewno masz swój serdeczny przepis, którym chcesz się pochwalić.
Do dzieła!
Dodaj przepis