Ciasto drożdżowe z figami
Składniki
Ciasto- • 350 g Mąki Basia Extra Wypiek
- • 7 g suchych drożdży
- • 70 ml ciepłego mleka
- • Szczypta soli
- • 60 g cukru
- • 3 jajka
- • 100 g stopionego i wystudzonego masła
- • Skórka otarta z cytryny
- • 2 łyżki kandyzowanej skórki z cytryny
- • Świeże figi
- • 2 łyżki roztopionego masła
- • Płatki migdałów
- • Lukier do polania ciasta
Sposób przygotowania:
Ciasto drożdżowe
Do miseczki wsyp drożdże i wymieszaj z ciepłym mlekiem oraz 1/3 łyżeczki cukru. Pozostaw na ok 10minut.
Do dużej miski przesiej mąkę dodaj skórkę z cytryny, kandyzowaną skórkę, szczyptę soli, cukier, roztrzepane jajka, masło oraz przygotowane wcześniej drożdże z mlekiem. Wymieszaj łyżką na gładkie ciasto. Miskę przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na ok godzinę. Wyrośnięte ciasto wyrób ponownie na stolnicy oprószonej mąką. Formę o wymiarach 21x21cm posmaruj masłem i oprósz mąką. Z ciasta uformuj kwadrat i wyłóż nim formę do pieczenia. Na wierzch ciasta wetknij pokrojone na mniejsze kawałki figi. Przykryj ciasto ściereczką i pozostaw ponownie do wyrośnięcia na około 45 minut. Przed włożeniem do piekarnika skrop ciasto dwiema łyżkami roztopionego masła Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut. Gotowe ciasto po wystudzeniu polej lukrem i posyp płatkami migdałów. Smacznego.
Mogą Cię zainteresować

Bardzo łatwe
15 min.
>4 osób
Czekoladowe chocolate chip cookies
Bardzo łatwe
15 min.
>4 osób
Czekoladowe chocolate chip cookies
Prawdziwie amerykańskie, miękkie w środku i mocno czekoladowe chocolate chip cookies.

Bardzo łatwe
45 min.
3 osoby
Bardzo prosty chleb

Średnie
>90 min.
>4 osób
Pączki tradycyjne

Średnie
60 min.
>4 osób
Ptysie z bitą śmietaną
Podziel się przepisem!
Samopomoc babska? Nie tylko babska. Na pewno masz swój serdeczny przepis, którym chcesz się pochwalić.
Do dzieła!
Do dzieła!