Ciasto z owocami
Składniki
Ciasto- • 150 g mąki Basi Tortowej Extra
- • 50 g cukru pudru
- • 100 g masła
- • 1 jajo
- • 20 g bułki tartej
- • 100 g Basi Tortowej Extra
- • 100 g masła
- • 100 g cukru
- • sezonowe owoce jak np. Jeżyny
Sposób przygotowania:
Przygotowanie ciasta
Siekamy nożem masło na stolnicy, dodajemy cukier puder, mąkę i żółtko i zagniatamy ciasto. Schładzamy przez 30 minut. Następnie wykładamy ciasto do formy, zostawiając wysokie brzegi i pieczemy na jasny kolor około 20 minut w 180 stopniach Celsjusza.
Przygotowanie kruszonki:
Siekamy masło z pozostałymi składnikami. Zagniatamy krótką chwilę, następnie robimy kulkę i chowamy ją do lodówki na 30 minut.
Gdy ciasto się upiecze, wykładamy jeżyny, posypujemy kruszonką i wkładamy do piekarnika na kolejne 20 minut.
Mogą Cię zainteresować
Średnie
60 min.
>4 osób
Jesienne cynamonki
Bardzo łatwe
60 min.
>4 osób
Kruche rogaliki z morelową marmoladą
Bardzo łatwe
60 min.
>4 osób
Kruche rogaliki z morelową marmoladą
Kruche rogaliki z morelową marmoladą idealne jako przekąska do kawy!
Średnie
90 min.
>4 osób
Malinianki drożdżowe z kruszonką i migdałami
Średnie
90 min.
>4 osób
Malinianki drożdżowe z kruszonką i migdałami
Bułeczki drożdżowe z malinami w towarzystwie maślanej kruszonki i delikatnych migdałów.
Łatwe
45 min.
>4 osób
Rolada z truskawkami i kremem śmietanowym
Łatwe
45 min.
>4 osób
Rolada z truskawkami i kremem śmietanowym
Rolada biszkoptowa z truskawkami i kremem śmietanowym z serkiem mascarpone.
Podziel się przepisem!
Samopomoc babska? Nie tylko babska. Na pewno masz swój serdeczny przepis, którym chcesz się pochwalić.
Do dzieła!
Do dzieła!