Cienkie gofry

trudność: Łatwe
czas: 60 min.
porcje: 1 osoba

Cienkie gofry


Tagi


Basia

Składniki

Ciasto na gofry
  • • 2 szklanki Basi Wrocławskiej
  • • 2 szklanki mleka 2%
  • • 1/3 szklanki oleju
  • • 2 jajka
  • • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • • Szczypta soli
Polewa szpinakowa
  • • 150 g liści szpinaku
  • • Pół litra wody
  • • Szklanka cukru
  • • 3 łyżki mleka

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki ciasta, oprócz białek należy zmiksować na gładką masę. Po 15 minutach do masy należy dodać pianę z białek, ubitą na sztywno. Z tak przygotowanego ciasta usmażyć bardzo cienkie, rumiane gofry lub gofry o standardowej długości przekroić wzdłuż.

Szpinak zagotować w osłodzonej jedną łyżeczką wodzie. Gotować ok. 20 min. czyli do czasu, kiedy szpinak wydzieli jak najwięcej soku i zabarwi wywar na zielono.
Po gotowaniu odcedzić. Następnie zielony płyn ponownie wstawić na palnik, zagotować z pozostałą ilością cukru i mlekiem. Redukować do czasu, aż masa będzie bardzo gęsta. Polać gofry masą. Smacznego!


Komentarze

Mogą Cię zainteresować

Tagliatelle z borowikami
Średnie
30 min.
2 osoby

Tagliatelle z borowikami

Średnie
30 min.
2 osoby

Tagliatelle z borowikami

Tagliatelle z borowikami

Chleb z ziarnami
Łatwe
60 min.
>4 osób

Chleb z ziarnami

Łatwe
60 min.
>4 osób

Chleb z ziarnami

Chleb z ziarnami

Jabłecznik
Łatwe
75 min.
>4 osób

Jabłecznik

Łatwe
75 min.
>4 osób

Jabłecznik

Jesienne ciasto z sezonowymi jabłkami

Barszcz z uszkami
Trudne
>90 min.
>4 osób

Barszcz z uszkami

Trudne
>90 min.
>4 osób

Barszcz z uszkami

Tradycyjny barszcz wigilijny z domowymi uszkami

Podziel się przepisem!

Samopomoc babska? Nie tylko babska. Na pewno masz swój serdeczny przepis, którym chcesz się pochwalić.
Do dzieła!
Dodaj przepis