Cienkie gofry
Składniki
Ciasto na gofry- • 2 szklanki Basi Wrocławskiej
- • 2 szklanki mleka 2%
- • 1/3 szklanki oleju
- • 2 jajka
- • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- • Szczypta soli
- • 150 g liści szpinaku
- • Pół litra wody
- • Szklanka cukru
- • 3 łyżki mleka
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki ciasta, oprócz białek należy zmiksować na gładką masę. Po 15 minutach do masy należy dodać pianę z białek, ubitą na sztywno. Z tak przygotowanego ciasta usmażyć bardzo cienkie, rumiane gofry lub gofry o standardowej długości przekroić wzdłuż.
Szpinak zagotować w osłodzonej jedną łyżeczką wodzie. Gotować ok. 20 min. czyli do czasu, kiedy szpinak wydzieli jak najwięcej soku i zabarwi wywar na zielono.
Po gotowaniu odcedzić. Następnie zielony płyn ponownie wstawić na palnik, zagotować z pozostałą ilością cukru i mlekiem. Redukować do czasu, aż masa będzie bardzo gęsta. Polać gofry masą. Smacznego!
Po gotowaniu odcedzić. Następnie zielony płyn ponownie wstawić na palnik, zagotować z pozostałą ilością cukru i mlekiem. Redukować do czasu, aż masa będzie bardzo gęsta. Polać gofry masą. Smacznego!
Mogą Cię zainteresować

Bardzo łatwe
15 min.
>4 osób
Czekoladowe chocolate chip cookies
Bardzo łatwe
15 min.
>4 osób
Czekoladowe chocolate chip cookies
Prawdziwie amerykańskie, miękkie w środku i mocno czekoladowe chocolate chip cookies.

Bardzo łatwe
45 min.
3 osoby
Bardzo prosty chleb

Średnie
>90 min.
>4 osób
Pączki tradycyjne

Średnie
60 min.
>4 osób
Ptysie z bitą śmietaną
Podziel się przepisem!
Samopomoc babska? Nie tylko babska. Na pewno masz swój serdeczny przepis, którym chcesz się pochwalić.
Do dzieła!
Do dzieła!