Drożdżowe paluchy z boczkiem

trudność: Łatwe
czas: 60 min.
porcje: >4 osób

idealne dopełnienie grillowej uczty



Basia

Składniki

Ciasto
  • • 500g Mąka Basia Extra Wypiek
  • • 300 ml letniej wody
  • • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • • 35 g świeżych drożdży
  • • 1 łyżeczka soli
  • • 1 łyżeczka cukru
  • • 25 plastrów boczku parzonego
  • • 1 rozkłócone jajko
  • • Ser żółty

Sposób przygotowania:

Ciasto drożdżowe
W miseczce umieść drożdże, 4 łyżki wody, cukier i wymieszaj. Pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Mąkę przesiej do miski, dodaj rozczyn z drożdży, resztę wody, oliwę oraz sól. Zagnieć elastyczne, miękkie ciasto. Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie, zagnieć ponownie ciasto, a następnie formuj paluchy. Każdy paluch owiń boczkiem. Wszystkie paluchy połóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmaruj rozkłóconym jajkiem. Piecz w temperaturze 230 stopni przez około 10 min. Po 10 minutach zmniejsz temp do 200 stopni, posyp paluchy serem i pozostaw na parę minut w piekarniku, aż ser się rozpuści. Smacznego.

Komentarze

Mogą Cię zainteresować

Ciasto biszkoptowe
Łatwe
45 min.
4 osoby

Ciasto biszkoptowe

Łatwe
45 min.
4 osoby

Ciasto biszkoptowe

Ciasto biszkoptowe z kremem cytrynowym

Szpinakowa tarta
Łatwe
75 min.
4 osoby

Szpinakowa tarta

Łatwe
75 min.
4 osoby

Szpinakowa tarta

Szpinakowa tarta z jajkiem

Tarta limonkowa
Średnie
>90 min.
>4 osób

Tarta limonkowa

Średnie
>90 min.
>4 osób

Tarta limonkowa

Wiosenna tarta limonkowa

Biszkopt pomarańczowy
Łatwe
60 min.
>4 osób

Biszkopt pomarańczowy

Łatwe
60 min.
>4 osób

Biszkopt pomarańczowy

Biszkopt pomarańczowy

Podziel się przepisem!

Samopomoc babska? Nie tylko babska. Na pewno masz swój serdeczny przepis, którym chcesz się pochwalić.
Do dzieła!
Dodaj przepis