Drożdżowe paluchy z boczkiem
Składniki
Ciasto- • 500g Mąka Basia Extra Wypiek
- • 300 ml letniej wody
- • 3 łyżki oliwy z oliwek
- • 35 g świeżych drożdży
- • 1 łyżeczka soli
- • 1 łyżeczka cukru
- • 25 plastrów boczku parzonego
- • 1 rozkłócone jajko
- • Ser żółty
Sposób przygotowania:
Ciasto drożdżowe
W miseczce umieść drożdże, 4 łyżki wody, cukier i wymieszaj. Pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Mąkę przesiej do miski, dodaj rozczyn z drożdży, resztę wody, oliwę oraz sól. Zagnieć elastyczne, miękkie ciasto. Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie, zagnieć ponownie ciasto, a następnie formuj paluchy. Każdy paluch owiń boczkiem. Wszystkie paluchy połóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmaruj rozkłóconym jajkiem. Piecz w temperaturze 230 stopni przez około 10 min. Po 10 minutach zmniejsz temp do 200 stopni, posyp paluchy serem i pozostaw na parę minut w piekarniku, aż ser się rozpuści.
Smacznego.
Mogą Cię zainteresować

Bardzo łatwe
15 min.
>4 osób
Czekoladowe chocolate chip cookies
Bardzo łatwe
15 min.
>4 osób
Czekoladowe chocolate chip cookies
Prawdziwie amerykańskie, miękkie w środku i mocno czekoladowe chocolate chip cookies.

Bardzo łatwe
45 min.
3 osoby
Bardzo prosty chleb

Średnie
>90 min.
>4 osób
Pączki tradycyjne

Średnie
60 min.
>4 osób
Ptysie z bitą śmietaną
Podziel się przepisem!
Samopomoc babska? Nie tylko babska. Na pewno masz swój serdeczny przepis, którym chcesz się pochwalić.
Do dzieła!
Do dzieła!