Drożdżowe paluchy z boczkiem
Składniki
Ciasto- • 500g Mąka Basia Extra Wypiek
- • 300 ml letniej wody
- • 3 łyżki oliwy z oliwek
- • 35 g świeżych drożdży
- • 1 łyżeczka soli
- • 1 łyżeczka cukru
- • 25 plastrów boczku parzonego
- • 1 rozkłócone jajko
- • Ser żółty
Sposób przygotowania:
Ciasto drożdżowe
W miseczce umieść drożdże, 4 łyżki wody, cukier i wymieszaj. Pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Mąkę przesiej do miski, dodaj rozczyn z drożdży, resztę wody, oliwę oraz sól. Zagnieć elastyczne, miękkie ciasto. Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie, zagnieć ponownie ciasto, a następnie formuj paluchy. Każdy paluch owiń boczkiem. Wszystkie paluchy połóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmaruj rozkłóconym jajkiem. Piecz w temperaturze 230 stopni przez około 10 min. Po 10 minutach zmniejsz temp do 200 stopni, posyp paluchy serem i pozostaw na parę minut w piekarniku, aż ser się rozpuści.
Smacznego.
Mogą Cię zainteresować
Średnie
60 min.
>4 osób
Jesienne cynamonki
Bardzo łatwe
60 min.
>4 osób
Kruche rogaliki z morelową marmoladą
Bardzo łatwe
60 min.
>4 osób
Kruche rogaliki z morelową marmoladą
Kruche rogaliki z morelową marmoladą idealne jako przekąska do kawy!
Średnie
90 min.
>4 osób
Malinianki drożdżowe z kruszonką i migdałami
Średnie
90 min.
>4 osób
Malinianki drożdżowe z kruszonką i migdałami
Bułeczki drożdżowe z malinami w towarzystwie maślanej kruszonki i delikatnych migdałów.
Łatwe
45 min.
>4 osób
Rolada z truskawkami i kremem śmietanowym
Łatwe
45 min.
>4 osób
Rolada z truskawkami i kremem śmietanowym
Rolada biszkoptowa z truskawkami i kremem śmietanowym z serkiem mascarpone.
Podziel się przepisem!
Samopomoc babska? Nie tylko babska. Na pewno masz swój serdeczny przepis, którym chcesz się pochwalić.
Do dzieła!
Do dzieła!