Drożdżówki z marmoladą i kruszonką
Składniki
Rozczyn- • 40g drożdży
- • 130ml ciepłego mleka
- • 1 łyżeczka cukru
- • 500g mąki
- • 100g masła
- • 3 żółtka i 1 jajko
- • Łyżka cukru
- • 3 łyżki cukru
- • 3 łyżki mąki
- • 40g masła
- • Marmolada
Sposób przygotowania:
Zrobić rozczyn
Najpierw robimy rozczyn, czyli mieszamy 40g drożdży z łyżeczka cukru i 130ml ciepłego mleka. Odstawiamy na 10-15min aż drożdże trochę podrosna
Wyrabianie ciasta
Masło roztapiamy i odstawiamy do przestudzenia. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy rozczyn z drożdży, przestudzone masło, jajko i żółtka oraz cukier. Wszystko zagniatamy na gładkie ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1h. Po wyrośnięciu odrywamy po kawałku ciasta i formujemy grubsze placuszki i układamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na 15min.
Formowanie drożdżówek
Następnie dnem szklanki robimy miejsce na nadzienie. W wgłębienie wkładamy po 2 łyżeczki marmolady i posypujemy kruszonką(kruszonka: 3 łyżki cukru,3 łyżki mąki, 40g masła) Piec w 180'C przez 20-25min. Upieczone polewamy lukrem(lukier: pół szklanki cukru pudru, 3 łyżki soku z cytryny lub gorącej wody).
Mogą Cię zainteresować

Bardzo łatwe
15 min.
>4 osób
Czekoladowe chocolate chip cookies
Bardzo łatwe
15 min.
>4 osób
Czekoladowe chocolate chip cookies
Prawdziwie amerykańskie, miękkie w środku i mocno czekoladowe chocolate chip cookies.

Bardzo łatwe
45 min.
3 osoby
Bardzo prosty chleb

Średnie
>90 min.
>4 osób
Pączki tradycyjne

Średnie
60 min.
>4 osób
Ptysie z bitą śmietaną
Podziel się przepisem!
Samopomoc babska? Nie tylko babska. Na pewno masz swój serdeczny przepis, którym chcesz się pochwalić.
Do dzieła!
Do dzieła!