Drożdżówki z marmoladą i kruszonką

trudność: Łatwe
czas: >90 min.
porcje: >4 osób

Drożdżówki są bardzo miękkie i puszyste. Można zamiast marmolady dodać do nich budyń, twarożek lub różnego rodzaju owoce



Mąka Basia Tortowa extra

Składniki

Rozczyn
  • • 40g drożdży
  • • 130ml ciepłego mleka
  • • 1 łyżeczka cukru
Ciąg dalszy ciasta
  • • 500g mąki
  • • 100g masła
  • • 3 żółtka i 1 jajko
  • • Łyżka cukru
Kruszonka
  • • 3 łyżki cukru
  • • 3 łyżki mąki
  • • 40g masła
Nadzienie
  • • Marmolada

Sposób przygotowania:

Zrobić rozczyn
Najpierw robimy rozczyn, czyli mieszamy 40g drożdży z łyżeczka cukru i 130ml ciepłego mleka. Odstawiamy na 10-15min aż drożdże trochę podrosna
Wyrabianie ciasta
Masło roztapiamy i odstawiamy do przestudzenia. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy rozczyn z drożdży, przestudzone masło, jajko i żółtka oraz cukier. Wszystko zagniatamy na gładkie ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1h. Po wyrośnięciu odrywamy po kawałku ciasta i formujemy grubsze placuszki i układamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na 15min.
Formowanie drożdżówek
Następnie dnem szklanki robimy miejsce na nadzienie. W wgłębienie wkładamy po 2 łyżeczki marmolady i posypujemy kruszonką(kruszonka: 3 łyżki cukru,3 łyżki mąki, 40g masła) Piec w 180'C przez 20-25min. Upieczone polewamy lukrem(lukier: pół szklanki cukru pudru, 3 łyżki soku z cytryny lub gorącej wody).

Mogą Cię zainteresować

wideo
Mleczna kanapka
Bardzo łatwe
60 min.
4 osoby

Mleczna kanapka

Bardzo łatwe
60 min.
4 osoby

Mleczna kanapka

ciasto "Mleczna kanapka"

Chleb razowy żytnio - orkiszowo
Łatwe
90 min.
>4 osób

Chleb razowy żytnio - orkiszowo

Łatwe
90 min.
>4 osób

Chleb razowy żytnio - orkiszowo

Chleb razowy żytnio - orkiszowo

Pizza Margherita
Średnie
90 min.
1 osoba

Pizza Margherita

Średnie
90 min.
1 osoba

Pizza Margherita

Oryginalna włoska Margherita

wideo
Zapiekane naleśniki
Średnie
90 min.
>4 osób

Zapiekane naleśniki

Średnie
90 min.
>4 osób

Zapiekane naleśniki

Faszerowane ricottą i szpinakiem, wytrawne zapiekane naleśniki.

Podziel się przepisem!

Samopomoc babska? Nie tylko babska. Na pewno masz swój serdeczny przepis, którym chcesz się pochwalić.
Do dzieła!
Dodaj przepis