Faworki drożdżowe

trudność: Średnie
czas: 90 min.
porcje: >4 osób

Karnawałowe faworki drożdżowe



Basia

Składniki

500 g Mąki Basia extra wypiek
  • • 100 g masła w temp pokojowej
  • • 50g drożdży
  • • 1 szklanki ciepłego mleka
  • • 1 jajko
  • • 2 żółtka
  • • 3 łyżki cukru
  • • Szczypta soli
  • • 2 łyżki spirytusu
  • • Olej lub smalec do smażenia
  • • Cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Sposób przygotowania
Drożdże, mleko i cukier umieść w naczyniu i odstaw zaczyn do wyrośnięcia na około kwadrans. Następnie zagnieć zaczyn razem z resztą składników. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę. Gdy ciasto wyrośnie, odrywaj z niego kawałki i wałkuj na blacie podsypanym mąką na cienkie placki. Placki pokrój na paseczki i formuj faworki. Smaż na bardzo dobrze rozgrzanym oleju lub smalcem na złoty kolor. Wykładaj na ręcznik papierowy do odsączenia. Gdy ostygną posyp cukrem pudrem. Smacznego.

Komentarze

Mogą Cię zainteresować

Tarta cytrynowa
Łatwe
90 min.
>4 osób

Tarta cytrynowa

Łatwe
90 min.
>4 osób

Tarta cytrynowa

Cytrynowa tarta z białą czekoladą

Chałka
Średnie
45 min.
>4 osób

Chałka

Średnie
45 min.
>4 osób

Chałka

sprawdzony przepis na domową chałkę drożdżową

Jabłkowa tarta
Łatwe
>90 min.
>4 osób

Jabłkowa tarta

Łatwe
>90 min.
>4 osób

Jabłkowa tarta

Tarta z jabłkami

Kruche ciasto z mrożonymi owocami
Łatwe
30 min.
>4 osób

Kruche ciasto z mrożonymi owocami

Łatwe
30 min.
>4 osób

Kruche ciasto z mrożonymi owocami

kruche ciasto z mrożonymi owocami

Podziel się przepisem!

Samopomoc babska? Nie tylko babska. Na pewno masz swój serdeczny przepis, którym chcesz się pochwalić.
Do dzieła!
Dodaj przepis