Faworki drożdżowe

trudność: Średnie
czas: 90 min.
porcje: >4 osób

Karnawałowe faworki drożdżowe


Tagi


Basia

Składniki

500 g Mąki Basia extra wypiek
  • • 100 g masła w temp pokojowej
  • • 50g drożdży
  • • 1 szklanki ciepłego mleka
  • • 1 jajko
  • • 2 żółtka
  • • 3 łyżki cukru
  • • Szczypta soli
  • • 2 łyżki spirytusu
  • • Olej lub smalec do smażenia
  • • Cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Sposób przygotowania
Drożdże, mleko i cukier umieść w naczyniu i odstaw zaczyn do wyrośnięcia na około kwadrans. Następnie zagnieć zaczyn razem z resztą składników. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę. Gdy ciasto wyrośnie, odrywaj z niego kawałki i wałkuj na blacie podsypanym mąką na cienkie placki. Placki pokrój na paseczki i formuj faworki. Smaż na bardzo dobrze rozgrzanym oleju lub smalcem na złoty kolor. Wykładaj na ręcznik papierowy do odsączenia. Gdy ostygną posyp cukrem pudrem. Smacznego.

Komentarze

Mogą Cię zainteresować

Tagliatelle z borowikami
Średnie
30 min.
2 osoby

Tagliatelle z borowikami

Średnie
30 min.
2 osoby

Tagliatelle z borowikami

Tagliatelle z borowikami

Chleb z ziarnami
Łatwe
60 min.
>4 osób

Chleb z ziarnami

Łatwe
60 min.
>4 osób

Chleb z ziarnami

Chleb z ziarnami

Jabłecznik
Łatwe
75 min.
>4 osób

Jabłecznik

Łatwe
75 min.
>4 osób

Jabłecznik

Jesienne ciasto z sezonowymi jabłkami

Barszcz z uszkami
Trudne
>90 min.
>4 osób

Barszcz z uszkami

Trudne
>90 min.
>4 osób

Barszcz z uszkami

Tradycyjny barszcz wigilijny z domowymi uszkami

Podziel się przepisem!

Samopomoc babska? Nie tylko babska. Na pewno masz swój serdeczny przepis, którym chcesz się pochwalić.
Do dzieła!
Dodaj przepis