Faworki drożdżowe

trudność: Średnie
czas: 90 min.
porcje: >4 osób

Karnawałowe faworki drożdżowe



Mąka Basia Extra wypiek do ciast drożdżowych

Składniki

500 g Mąki Basia extra wypiek
  • • 100 g masła w temp pokojowej
  • • 50g drożdży
  • • 1 szklanki ciepłego mleka
  • • 1 jajko
  • • 2 żółtka
  • • 3 łyżki cukru
  • • Szczypta soli
  • • 2 łyżki spirytusu
  • • Olej lub smalec do smażenia
  • • Cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Sposób przygotowania
Drożdże, mleko i cukier umieść w naczyniu i odstaw zaczyn do wyrośnięcia na około kwadrans. Następnie zagnieć zaczyn razem z resztą składników. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę. Gdy ciasto wyrośnie, odrywaj z niego kawałki i wałkuj na blacie podsypanym mąką na cienkie placki. Placki pokrój na paseczki i formuj faworki. Smaż na bardzo dobrze rozgrzanym oleju lub smalcem na złoty kolor. Wykładaj na ręcznik papierowy do odsączenia. Gdy ostygną posyp cukrem pudrem. Smacznego.

Mogą Cię zainteresować

Pierogi z borówkami
Łatwe
60 min.
>4 osób

Pierogi z borówkami

Łatwe
60 min.
>4 osób

Pierogi z borówkami

Pierogi z borówkami

Gofry z mąki żytniej
Łatwe
45 min.
2 osoby

Gofry z mąki żytniej

Łatwe
45 min.
2 osoby

Gofry z mąki żytniej

Gofry z mąki żytniej z ulubionymi dodatkami

Ruskie ze szpinakiem
Łatwe
75 min.
>4 osób

Ruskie ze szpinakiem

Łatwe
75 min.
>4 osób

Ruskie ze szpinakiem

Pierogi ruskie w szpinakowej odsłonie

Słodkie bułeczki
Łatwe
90 min.
>4 osób

Słodkie bułeczki

Łatwe
90 min.
>4 osób

Słodkie bułeczki

Słodkie bułeczki z ulubionym nadzieniem

Podziel się przepisem!

Samopomoc babska? Nie tylko babska. Na pewno masz swój serdeczny przepis, którym chcesz się pochwalić.
Do dzieła!
Dodaj przepis