Francuskie bagietki

trudność: Średnie
czas: 60 min.
porcje: 4 osoby

Przygotuj samodzielnie klasyczne, francuskie, długie bułki


Basia

Składniki

Ciasto
  • • drożdże
  • • ciepła woda
  • • mąka Basia Extra Wypiek
  • • sól

Sposób przygotowania:

Francuskie bagietki
Wymieszać drożdże z ciepłą wodą w dużej misce i odstawić na około 5 minut (powinna pojawić się piana). W osobnej misce wymieszać sól i mąkę. Do miski z drożdżami wsypać 2 szklanki wymieszanej mąki i wymieszać za pomocą drewnianej łyżki. Następnie drożdże z wymieszaną mąką dodać do pozostałych 2 szklanek mąki i wymieszać (ciasto będzie sztywne). Wyłożyć na lekko posypanym mąką blacie. Zagnieść rękami, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne – przez około 5-7 minut. W miarę potrzeby dodać trochę więcej mąki, żeby ciasto nie było zbyt kleiste.

Komentarze

Mogą Cię zainteresować

Ciasto biszkoptowe
Łatwe
45 min.
4 osoby

Ciasto biszkoptowe

Łatwe
45 min.
4 osoby

Ciasto biszkoptowe

Ciasto biszkoptowe z kremem cytrynowym

Szpinakowa tarta
Łatwe
75 min.
4 osoby

Szpinakowa tarta

Łatwe
75 min.
4 osoby

Szpinakowa tarta

Szpinakowa tarta z jajkiem

Tarta limonkowa
Średnie
>90 min.
>4 osób

Tarta limonkowa

Średnie
>90 min.
>4 osób

Tarta limonkowa

Wiosenna tarta limonkowa

Biszkopt pomarańczowy
Łatwe
60 min.
>4 osób

Biszkopt pomarańczowy

Łatwe
60 min.
>4 osób

Biszkopt pomarańczowy

Biszkopt pomarańczowy

Podziel się przepisem!

Samopomoc babska? Nie tylko babska. Na pewno masz swój serdeczny przepis, którym chcesz się pochwalić.
Do dzieła!
Dodaj przepis