Francuskie bagietki

trudność: Średnie
czas: 60 min.
porcje: 4 osoby

Przygotuj samodzielnie klasyczne, francuskie, długie bułki


Mąka Basia Extra wypiek do ciast drożdżowych

Składniki

Ciasto na bagietki
  • • 350 g Mąki Basia Extra Wypiek
  • • 5 g świeżych drożdży
  • • 175 ml ciepłej wody
  • • 8 g soli

Sposób przygotowania:

Francuskie bagietki
Wymieszać drożdże z ciepłą wodą w dużej misce i odstawić na około 5 minut (powinna pojawić się piana). W osobnej misce wymieszać sól i mąkę. Do miski z drożdżami wsypać 2 szklanki wymieszanej mąki i wymieszać za pomocą drewnianej łyżki. Następnie drożdże z wymieszaną mąką dodać do pozostałych 2 szklanek mąki i wymieszać (ciasto będzie sztywne). Wyłożyć na lekko posypanym mąką blacie. Zagnieść rękami, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne – przez około 5-7 minut. W miarę potrzeby dodać trochę więcej mąki, żeby ciasto nie było zbyt kleiste.

Mogą Cię zainteresować

Jesienne cynamonki
Średnie
60 min.
>4 osób

Jesienne cynamonki

Średnie
60 min.
>4 osób

Jesienne cynamonki

Mięciutkie cynamonki idealne na jesienne wieczory!

Kruche rogaliki z morelową marmoladą
Bardzo łatwe
60 min.
>4 osób

Kruche rogaliki z morelową marmoladą

Bardzo łatwe
60 min.
>4 osób

Kruche rogaliki z morelową marmoladą

Kruche rogaliki z morelową marmoladą idealne jako przekąska do kawy!

Malinianki drożdżowe z kruszonką i migdałami
Średnie
90 min.
>4 osób

Malinianki drożdżowe z kruszonką i migdałami

Średnie
90 min.
>4 osób

Malinianki drożdżowe z kruszonką i migdałami

Bułeczki drożdżowe z malinami w towarzystwie maślanej kruszonki i delikatnych migdałów.

Rolada z truskawkami i kremem śmietanowym
Łatwe
45 min.
>4 osób

Rolada z truskawkami i kremem śmietanowym

Łatwe
45 min.
>4 osób

Rolada z truskawkami i kremem śmietanowym

Rolada biszkoptowa z truskawkami i kremem śmietanowym z serkiem mascarpone.

Podziel się przepisem!

Samopomoc babska? Nie tylko babska. Na pewno masz swój serdeczny przepis, którym chcesz się pochwalić.
Do dzieła!
Dodaj przepis