Francuskie bagietki

trudność: Średnie
czas: 60 min.
porcje: 4 osoby

Przygotuj samodzielnie klasyczne, francuskie, długie bułki


Mąka Basia Extra wypiek do ciast drożdżowych

Składniki

Ciasto
  • • drożdże
  • • ciepła woda
  • • mąka Basia Extra Wypiek
  • • sól

Sposób przygotowania:

Francuskie bagietki
Wymieszać drożdże z ciepłą wodą w dużej misce i odstawić na około 5 minut (powinna pojawić się piana). W osobnej misce wymieszać sól i mąkę. Do miski z drożdżami wsypać 2 szklanki wymieszanej mąki i wymieszać za pomocą drewnianej łyżki. Następnie drożdże z wymieszaną mąką dodać do pozostałych 2 szklanek mąki i wymieszać (ciasto będzie sztywne). Wyłożyć na lekko posypanym mąką blacie. Zagnieść rękami, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne – przez około 5-7 minut. W miarę potrzeby dodać trochę więcej mąki, żeby ciasto nie było zbyt kleiste.

Mogą Cię zainteresować

Ciasto z porzeczkowym dżemem i bezą
Średnie
90 min.
4 osoby

Ciasto z porzeczkowym dżemem i bezą

Średnie
90 min.
4 osoby

Ciasto z porzeczkowym dżemem i bezą

Ciasto z porzeczkowym dżemem i bezą

wideo
Rolada biszkoptowa
Średnie
45 min.
2 osoby

Rolada biszkoptowa

Średnie
45 min.
2 osoby

Rolada biszkoptowa

Rolada biszkoptowa z mascarpone i malinami.

Bułki do burgerów
Łatwe
90 min.
>4 osób

Bułki do burgerów

Łatwe
90 min.
>4 osób

Bułki do burgerów

Burgery z samodzielnie wypieczony bułkami! Do tego ugrillowane mięso lub w wersji wege ser halloumi i ulubione warzywa!

Muffiny z borówkami
Łatwe
60 min.
3 osoby

Muffiny z borówkami

Łatwe
60 min.
3 osoby

Muffiny z borówkami

Muffiny z borówkami

Podziel się przepisem!

Samopomoc babska? Nie tylko babska. Na pewno masz swój serdeczny przepis, którym chcesz się pochwalić.
Do dzieła!
Dodaj przepis