Klasyczna rolada
Składniki
Ciasto- • 1/4 szklanki Mąki Basi Tortowej
- • 5 jajek
- • 1/2 łyżeczki kwaśnej śmietany
- • 1 szklanka cukru
- • 3 łyżki kakao
- • esencja z wanilii
- • 200 g śmietany kremówki
- • dwie łyżki cukru pudru
Sposób przygotowania:
Biszkopt
Rozgrzać piekarnik do 165 stopni C. Formę o wymiarach 28 x 42 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Oddzielić białko od żółtek. Ubić pianę z białek na sztywno, a na koniec ubijania dodać śmietanę. Na najniższych obrotach miksera dodawać do białek stopniowo 1/2 szklanki cukru. Pozostały cukier wymieszać z kakao i mąką. Ubić żółtka aż będą gęste i dodać do nich suche składniki. Dodać wanilię. Ta masa będzie bardzo sztywna. Ubite białka delikatnie wmieszać w żółtka za pomocą drewnianej łyżki. Wyłożyć równomiernie ciasto do przygotowanej formy. Piec w temperaturze 165 ° C przez 20 minut. Pozostawić do lekkiego ostygnięcia na 5 minut. Posyp ściereczkę cukrem pudrem i wyłóż na nią ciasto. W ten sposób pozostaw ciasto do całkowitego ostygnięcia.
Nadzienie
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, na końcu ubijania dodać cukier puder. Dla wzbogacenia smaku nadzienia można dodać do śmietany 2 łyżki rumu lub ulubionego likieru. Nadzienie wyłożyć na ostudzone ciasto i zrolować.
Mogą Cię zainteresować

Łatwe
>90 min.
>4 osób
Chleb „Baltonowski”
wideo

Bardzo łatwe
60 min.
4 osoby
Mleczna kanapka

Łatwe
90 min.
>4 osób
Chleb razowy żytnio - orkiszowo

Średnie
90 min.
1 osoba
Pizza Margherita
Podziel się przepisem!
Samopomoc babska? Nie tylko babska. Na pewno masz swój serdeczny przepis, którym chcesz się pochwalić.
Do dzieła!
Do dzieła!
Zaakceptuj cookies, aby w pełni korzystać z naszej strony.