Klasyczna rolada

trudność: Trudne
czas: 75 min.
porcje: >4 osób

Klasyczny przepis na roladę∂ z dodatkiem kako.



Basia

Składniki

Ciasto
  • • 1/4 szklanki Mąki Basi Tortowej
  • • 5 jajek
  • • 1/2 łyżeczki kwaśnej śmietany
  • • 1 szklanka cukru
  • • 3 łyżki kakao
  • • esencja z wanilii
  • • 200 g śmietany kremówki
  • • dwie łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania:

Biszkopt
Rozgrzać piekarnik do 165 stopni C. Formę o wymiarach 28 x 42 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Oddzielić białko od żółtek. Ubić pianę z białek na sztywno, a na koniec ubijania dodać śmietanę. Na najniższych obrotach miksera dodawać do białek stopniowo 1/2 szklanki cukru. Pozostały cukier wymieszać z kakao i mąką. Ubić żółtka aż będą gęste i dodać do nich suche składniki. Dodać wanilię. Ta masa będzie bardzo sztywna. Ubite białka delikatnie wmieszać w żółtka za pomocą drewnianej łyżki. Wyłożyć równomiernie ciasto do przygotowanej formy. Piec w temperaturze 165 ° C przez 20 minut. Pozostawić do lekkiego ostygnięcia na 5 minut. Posyp ściereczkę cukrem pudrem i wyłóż na nią ciasto. W ten sposób pozostaw ciasto do całkowitego ostygnięcia.
Nadzienie
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, na końcu ubijania dodać cukier puder. Dla wzbogacenia smaku nadzienia można dodać do śmietany 2 łyżki rumu lub ulubionego likieru. Nadzienie wyłożyć na ostudzone ciasto i zrolować.

Komentarze

Mogą Cię zainteresować

Ciasto biszkoptowe
Łatwe
45 min.
4 osoby

Ciasto biszkoptowe

Łatwe
45 min.
4 osoby

Ciasto biszkoptowe

Ciasto biszkoptowe z kremem cytrynowym

Szpinakowa tarta
Łatwe
75 min.
4 osoby

Szpinakowa tarta

Łatwe
75 min.
4 osoby

Szpinakowa tarta

Szpinakowa tarta z jajkiem

Tarta limonkowa
Średnie
>90 min.
>4 osób

Tarta limonkowa

Średnie
>90 min.
>4 osób

Tarta limonkowa

Wiosenna tarta limonkowa

Biszkopt pomarańczowy
Łatwe
60 min.
>4 osób

Biszkopt pomarańczowy

Łatwe
60 min.
>4 osób

Biszkopt pomarańczowy

Biszkopt pomarańczowy

Podziel się przepisem!

Samopomoc babska? Nie tylko babska. Na pewno masz swój serdeczny przepis, którym chcesz się pochwalić.
Do dzieła!
Dodaj przepis