Kopytka w sosie pomidorowym
Składniki
Kopytka- • mąka Basia Poznańska - wg. potrzeb
- • gorąca woda - wg. potrzeb
- • 1 jajko
- • 500g ziemniaków
- • szczypta soli
- • garść bazylii
- • 2 ząbki czosnku
- • grana padano - wg. potrzeb
- • 10 łyżek oliwy
- • 400g pomidorów konserwowanych
- • pieprz i sól do smaku
- • 1/2 szklanki wody
Sposób przygotowania:
Sos Na patelnię dodaj oliwę oraz czosnek. Kiedy czosnek zaaromatyzuje oliwę usuń go z patelni lub pozostaw go do końca wykonywania sosu. Dodaj pomidory, wodę, liście bazylii oraz sól i pieprz do smaku. Całość gotuj do momentu kiedy sos zgęstnieje i stanie się błyszczący od oliwy.
Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę. Włóż je do półmiska, wyrównaj, łyżką nakreśl dwie przecinające się linie, która podzieli ziemniaki na cztery części. Jedną część usuń z półmiska i to miejsce wypełnij mąką, jajkiem oraz szczypta soli. Zawartość półmiska wyłóż na stolnicę i wyrób na gładkie ciasto. Zajmie to kilka chwil. Ciasto podziel na kawałki, zroluj, lekko spłaszcz i pokrój na kopytka. Kopytka włóż do osolonego wrzątku. Mieszaj i gotuj do ich wypłynięcia.
Dodaj je do przygotowanego ciepłego sosu i całość wymieszaj. Dodaj pokrojona mozzarellę i ponownie wymieszaj. Każda porcje kopytek oprósz startym serem długodojrzewającym.
Smacznego!
Smacznego!
Mogą Cię zainteresować

Łatwe
>90 min.
>4 osób
Chleb „Baltonowski”
wideo

Bardzo łatwe
60 min.
4 osoby
Mleczna kanapka

Łatwe
90 min.
>4 osób
Chleb razowy żytnio - orkiszowo

Średnie
90 min.
1 osoba
Pizza Margherita
Podziel się przepisem!
Samopomoc babska? Nie tylko babska. Na pewno masz swój serdeczny przepis, którym chcesz się pochwalić.
Do dzieła!
Do dzieła!
Zaakceptuj cookies, aby w pełni korzystać z naszej strony.