Kopytka w sosie pomidorowym

trudność: Łatwe
czas: 45 min.
porcje: 4 osoby

Kopytka w sosie pomidorowym z mozzarellą. Klasyczny przepis w nieco innym wydaniu.



Mąka Basia Poznańska

Składniki

Kopytka
  • • mąka Basia Poznańska - wg. potrzeb
  • • gorąca woda - wg. potrzeb
  • • 1 jajko
  • • 500g ziemniaków
  • • szczypta soli
Sos
  • • garść bazylii
  • • 2 ząbki czosnku
  • • grana padano - wg. potrzeb
  • • 10 łyżek oliwy
  • • 400g pomidorów konserwowanych
  • • pieprz i sól do smaku
  • • 1/2 szklanki wody

Sposób przygotowania:

Sos
 Na patelnię dodaj oliwę oraz czosnek. Kiedy czosnek zaaromatyzuje oliwę usuń go z patelni lub pozostaw go do końca wykonywania sosu. Dodaj pomidory, wodę, liście bazylii oraz sól i pieprz do smaku. Całość gotuj do momentu kiedy sos zgęstnieje i stanie się błyszczący od oliwy.
Kopytka
Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę. Włóż je do półmiska, wyrównaj, łyżką nakreśl dwie przecinające się linie, która podzieli ziemniaki na cztery części. Jedną część usuń z półmiska i to miejsce wypełnij mąką, jajkiem oraz szczypta soli. Zawartość półmiska wyłóż na stolnicę i wyrób na gładkie ciasto. Zajmie to kilka chwil. Ciasto podziel na kawałki, zroluj, lekko spłaszcz i pokrój na kopytka. Kopytka włóż do osolonego wrzątku. Mieszaj i gotuj do ich wypłynięcia. 
Sposób podania
Dodaj je do przygotowanego ciepłego sosu i całość wymieszaj. Dodaj pokrojona mozzarellę i ponownie wymieszaj. Każda porcje kopytek oprósz startym serem długodojrzewającym.
Smacznego!

Mogą Cię zainteresować

wideo
Mleczna kanapka
Bardzo łatwe
60 min.
4 osoby

Mleczna kanapka

Bardzo łatwe
60 min.
4 osoby

Mleczna kanapka

ciasto "Mleczna kanapka"

Chleb razowy żytnio - orkiszowo
Łatwe
90 min.
>4 osób

Chleb razowy żytnio - orkiszowo

Łatwe
90 min.
>4 osób

Chleb razowy żytnio - orkiszowo

Chleb razowy żytnio - orkiszowo

Pizza Margherita
Średnie
90 min.
1 osoba

Pizza Margherita

Średnie
90 min.
1 osoba

Pizza Margherita

Oryginalna włoska Margherita

wideo
Zapiekane naleśniki
Średnie
90 min.
>4 osób

Zapiekane naleśniki

Średnie
90 min.
>4 osób

Zapiekane naleśniki

Faszerowane ricottą i szpinakiem, wytrawne zapiekane naleśniki.

Podziel się przepisem!

Samopomoc babska? Nie tylko babska. Na pewno masz swój serdeczny przepis, którym chcesz się pochwalić.
Do dzieła!
Dodaj przepis