Kruche ciasto z mrożonymi owocami

trudność: Łatwe
czas: 30 min.
porcje: >4 osób

kruche ciasto z mrożonymi owocami



Mąka Basia Krupczatka

Składniki

Ciasto
  • • 500 g mąki Basia Krupczatka
  • • 250g masła
  • • 5 żółtek
  • • 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
  • • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • • 200 g cukru
  • • 2 łyżeczki cukru waniliowego

Sposób przygotowania:

Mąkę oraz proszek do pieczenia przesiej do miski.
Dodaj cukier, cukier waniliowy i krótko wymieszaj. Dodaj posiekane masło i wymieszaj aż powstanie ‘ kruszonka’. Następnie dodaj śmietanę oraz żółtka i szybko zagnieć ciasto. Podziel ciasto na dwie części – jedną troszkę większą od drugiej. Większy kawałek ciasta rozwałkuj podsypując mąką na wielkość blaski ( 25x35cm). Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, a następnie wyłóż ją ciastem. Ponakłuwaj widelcem i wstaw do lodówki na około 40 minut. Mniejszy kawałek ciasta uformuj w kulę i również schowaj do lodówki. Na schłodzone ciasto wyłóż owoce, a na nie zetrzyj na grubych oczkach tarki, drugą część ciasta i rozmieść równomiernie. Piecz w temperaturze 160 stopni przez około 60 min. Smacznego!

Mogą Cię zainteresować

Aksamitne naleśniki
Bardzo łatwe
15 min.
>4 osób

Aksamitne naleśniki

Bardzo łatwe
15 min.
>4 osób

Aksamitne naleśniki

Przepis na idealne ciasto naleśnikowe.

Biszkopt z kremem mascarpone i truskawkami
Łatwe
45 min.
>4 osób

Biszkopt z kremem mascarpone i truskawkami

Łatwe
45 min.
>4 osób

Biszkopt z kremem mascarpone i truskawkami

Puszysty biszkopt przekładany kremem mascarpone i truskawkami

Muffinki z czekoladą
Bardzo łatwe
30 min.
>4 osób

Muffinki z czekoladą

Bardzo łatwe
30 min.
>4 osób

Muffinki z czekoladą

Proste w przygotowaniu muffinki z kawałkami czekolady

Fondant czekoladowy
Łatwe
30 min.
4 osoby

Fondant czekoladowy

Łatwe
30 min.
4 osoby

Fondant czekoladowy

Deser czekoladowy z płynnym środkiem.

Podziel się przepisem!

Samopomoc babska? Nie tylko babska. Na pewno masz swój serdeczny przepis, którym chcesz się pochwalić.
Do dzieła!
Dodaj przepis