Kruche ciasto z mrożonymi owocami
Składniki
Ciasto- • 500 g mąki Basia Krupczatka
- • 250g masła
- • 5 żółtek
- • 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
- • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- • 200 g cukru
- • 2 łyżeczki cukru waniliowego
Sposób przygotowania:
Mąkę oraz proszek do pieczenia przesiej do miski.
Dodaj cukier, cukier waniliowy i krótko wymieszaj. Dodaj posiekane masło i wymieszaj aż powstanie ‘ kruszonka’. Następnie dodaj śmietanę oraz żółtka i szybko zagnieć ciasto. Podziel ciasto na dwie części – jedną troszkę większą od drugiej. Większy kawałek ciasta rozwałkuj podsypując mąką na wielkość blaski ( 25x35cm). Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, a następnie wyłóż ją ciastem. Ponakłuwaj widelcem i wstaw do lodówki na około 40 minut. Mniejszy kawałek ciasta uformuj w kulę i również schowaj do lodówki.
Na schłodzone ciasto wyłóż owoce, a na nie zetrzyj na grubych oczkach tarki, drugą część ciasta i rozmieść równomiernie. Piecz w temperaturze 160 stopni przez około 60 min.
Smacznego!
Mogą Cię zainteresować

Średnie
60 min.
>4 osób
Jesienne cynamonki

Bardzo łatwe
60 min.
>4 osób
Kruche rogaliki z morelową marmoladą
Bardzo łatwe
60 min.
>4 osób
Kruche rogaliki z morelową marmoladą
Kruche rogaliki z morelową marmoladą idealne jako przekąska do kawy!

Średnie
90 min.
>4 osób
Malinianki drożdżowe z kruszonką i migdałami
Średnie
90 min.
>4 osób
Malinianki drożdżowe z kruszonką i migdałami
Bułeczki drożdżowe z malinami w towarzystwie maślanej kruszonki i delikatnych migdałów.

Łatwe
45 min.
>4 osób
Rolada z truskawkami i kremem śmietanowym
Łatwe
45 min.
>4 osób
Rolada z truskawkami i kremem śmietanowym
Rolada biszkoptowa z truskawkami i kremem śmietanowym z serkiem mascarpone.
Podziel się przepisem!
Samopomoc babska? Nie tylko babska. Na pewno masz swój serdeczny przepis, którym chcesz się pochwalić.
Do dzieła!
Do dzieła!