Listki karnawałowe
Składniki
Ciasto- • 375g Mąki Basi Wrocławskiej
- • 75g cukru pudru
- • 50g masła
- • 6 żółtek
- • 100g kwaśnej śmietany
- • pół kieliszka rumu
- • pół kieliszka spirytusu
- • tłuszcz do smażenia,
- • cukier puder z wanilią do posypania
Sposób przygotowania:
Sposób przygotowania
Do przesianej mąki dodać wszystkie składniki i zagnieść ciasto, po czym dobrze wyrobić, przykryć i odstawić na 1 godzinę do lodówki. Następnie cienko rozwałkować, powycinać listki, naciąć w kilku miejscach brzegi, po czym wrzucać do rozgrzanego tłuszczu i smażyć na jasnozłoty kolor. Wyjąć, osączyć na ręczniku papierowym i obficie posypać cukrem pudrem z wanilią.
Mogą Cię zainteresować
Średnie
60 min.
>4 osób
Jesienne cynamonki
Bardzo łatwe
60 min.
>4 osób
Kruche rogaliki z morelową marmoladą
Bardzo łatwe
60 min.
>4 osób
Kruche rogaliki z morelową marmoladą
Kruche rogaliki z morelową marmoladą idealne jako przekąska do kawy!
Średnie
90 min.
>4 osób
Malinianki drożdżowe z kruszonką i migdałami
Średnie
90 min.
>4 osób
Malinianki drożdżowe z kruszonką i migdałami
Bułeczki drożdżowe z malinami w towarzystwie maślanej kruszonki i delikatnych migdałów.
Łatwe
45 min.
>4 osób
Rolada z truskawkami i kremem śmietanowym
Łatwe
45 min.
>4 osób
Rolada z truskawkami i kremem śmietanowym
Rolada biszkoptowa z truskawkami i kremem śmietanowym z serkiem mascarpone.
Podziel się przepisem!
Samopomoc babska? Nie tylko babska. Na pewno masz swój serdeczny przepis, którym chcesz się pochwalić.
Do dzieła!
Do dzieła!