Mazurek orzechowy
Składniki
Ciasto- • 300 g Basi Tortowej Extra
- • 100 g cukru pudru
- • 200 g masła
- • 1 żółtko
- • 200 g cukru
- • 500 ml mleka
- • 100 g masła
- • 150 g orzechów laskowych
Sposób przygotowania:
Ciasto
zagnieść z podanych składników, rozwałkować na grubość 1 cm i upiec na złoty kolor (około 20 minut) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza.
Masa kajmakowa
Przygotowanie masy: zagotować cukier z mlekiem na małym ogniu, stale mieszając. Gdy masa zgęstnieje, przestudzić ją. Następnie dodać masło i mieszać do momentu, aż masa zwiększy swoją objętość dwukrotnie. Dodać posiekane drobno orzechy laskowe i rozsmarować kajmak na ostudzonym cieście. Mazurek dekorujemy dowolnymi bakaliami.
Mogą Cię zainteresować
Średnie
60 min.
>4 osób
Jesienne cynamonki
Bardzo łatwe
60 min.
>4 osób
Kruche rogaliki z morelową marmoladą
Bardzo łatwe
60 min.
>4 osób
Kruche rogaliki z morelową marmoladą
Kruche rogaliki z morelową marmoladą idealne jako przekąska do kawy!
Średnie
90 min.
>4 osób
Malinianki drożdżowe z kruszonką i migdałami
Średnie
90 min.
>4 osób
Malinianki drożdżowe z kruszonką i migdałami
Bułeczki drożdżowe z malinami w towarzystwie maślanej kruszonki i delikatnych migdałów.
Łatwe
45 min.
>4 osób
Rolada z truskawkami i kremem śmietanowym
Łatwe
45 min.
>4 osób
Rolada z truskawkami i kremem śmietanowym
Rolada biszkoptowa z truskawkami i kremem śmietanowym z serkiem mascarpone.
Podziel się przepisem!
Samopomoc babska? Nie tylko babska. Na pewno masz swój serdeczny przepis, którym chcesz się pochwalić.
Do dzieła!
Do dzieła!