Mazurek orzechowy

trudność: Średnie
czas: 45 min.
porcje: 3 osoby

Składniki

Ciasto
  • • 300 g Basi Tortowej Extra
  • • 100 g cukru pudru
  • • 200 g masła
  • • 1 żółtko
Masa kajmakowa
  • • 200 g cukru
  • • 500 ml mleka
  • • 100 g masła
  • • 150 g orzechów laskowych

Sposób przygotowania:

Ciasto
zagnieść z podanych składników, rozwałkować na grubość 1 cm i upiec na złoty kolor (około 20 minut) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza.
Masa kajmakowa
Przygotowanie masy: zagotować cukier z mlekiem na małym ogniu, stale mieszając. Gdy masa zgęstnieje, przestudzić ją. Następnie dodać masło i mieszać do momentu, aż masa zwiększy swoją objętość dwukrotnie. Dodać posiekane drobno orzechy laskowe i rozsmarować kajmak na ostudzonym cieście. Mazurek dekorujemy dowolnymi bakaliami.

Mogą Cię zainteresować

wideo
Ciasto ze śliwkami
Łatwe
30 min.
3 osoby

Ciasto ze śliwkami

Łatwe
30 min.
3 osoby

Ciasto ze śliwkami

Ciasto ze śliwkami

Chleb orkiszowy
Łatwe
90 min.
>4 osób

Chleb orkiszowy

Łatwe
90 min.
>4 osób

Chleb orkiszowy

Szukasz pomysłu na kolorowe kanapki z okazji powrotu dzieci do szkoły? Przepis na zdrowy chleb orkiszowy

Ciasto z porzeczkami
Łatwe
>90 min.
4 osoby

Ciasto z porzeczkami

Łatwe
>90 min.
4 osoby

Ciasto z porzeczkami

Pyszny przepis na ciasto z porzeczkami

wideo
Kopytka w sosie pomidorowym
Łatwe
45 min.
4 osoby

Kopytka w sosie pomidorowym

Łatwe
45 min.
4 osoby

Kopytka w sosie pomidorowym

Kopytka w sosie pomidorowym z mozzarellą. Klasyczny przepis w nieco innym wydaniu.

Podziel się przepisem!

Samopomoc babska? Nie tylko babska. Na pewno masz swój serdeczny przepis, którym chcesz się pochwalić.
Do dzieła!
Dodaj przepis