Muffinki marchewkowe
Składniki
Ciasto:- • 2 szklanki mąki pszennej Basia Extra Wypiek
- • 2 i pół szklanki startej marchewki
- • 200 ml mleka
- • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- • 2 łyżeczki cynamonu
- • 1 ½ łyżeczki imbiru
- • ½ łyżeczki kardamonu
- • Szczypta soli
- • ¾ szklanki oleju roślinnego
- • 3 duże jaja
- • Szklanka brązowego cukru
- • Łyżeczka ekstraktu z wanilii
- • Szklanka moczonych przez kilka godzin orzechów nerkowca
- • 1 łyżka oleju kokosowego
- • Ekstrakt z wanilii
- • Sok wyciśnięty z połowy cytryny
- • Mleko
Sposób przygotowania:
Przygotowanie ciasta
Przesiej do miski mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, sodą, szczyptą soli oraz przyprawami. W osobnej misce wymieszaj jaja, olej, cukier, odsączoną marchewkę oraz ekstrakt z wanilii.
Następnie za pomocą drewnianej łyżki połącz ze sobą wszystkie składniki. Dokładnie wymieszaną masę przelej do papilotek wypełniając każdą z nich w 2/3. Wypełnione papilotki umieść w piekarniku nagrzanym do 180 stopni i piecz przez ok. 25 minut.
Przygotowanie kremu
Aby uzyskać krem zmiksuj orzechy nerkowca wraz z olejem kokosowym i sokiem z cytryny. Miksuj je ze sobą dodając mleko, aż do uzyskania kremowej konsystencji. Uzyskany krem wstaw do lodówki.
Upieczone muffiny pozostaw do ostygnięcia. Gdy temperatura babeczek opadnie możesz nałożyć na nie schłodzony w lodówce krem.
Mogą Cię zainteresować

Bardzo łatwe
15 min.
>4 osób
Czekoladowe chocolate chip cookies
Bardzo łatwe
15 min.
>4 osób
Czekoladowe chocolate chip cookies
Prawdziwie amerykańskie, miękkie w środku i mocno czekoladowe chocolate chip cookies.

Bardzo łatwe
45 min.
3 osoby
Bardzo prosty chleb

Średnie
>90 min.
>4 osób
Pączki tradycyjne

Średnie
60 min.
>4 osób
Ptysie z bitą śmietaną
Podziel się przepisem!
Samopomoc babska? Nie tylko babska. Na pewno masz swój serdeczny przepis, którym chcesz się pochwalić.
Do dzieła!
Do dzieła!