Muffinki orkiszowe
Składniki
Ciasto- • 1 i 1/2 szklanki mąki Basi z Orkiszu
- • 1 jajko
- • 1 szklanka zmielonego musli
- • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- • szczypta soli
- • Łyżeczka cynamonu
- • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- • 1/4 szklanki miodu lub innego płynnego słodu
- • 1/4 szklanki oleju
- • Dowolna konfitura
Sposób przygotowania:
Masa na muffiny
W jednej misce mieszamy składniki suche, w drugiej miksujemy ze sobą składniki mokre. Łączymy następnie zawartości obu naczyń, mieszając zwinnie drewnianą łyżką do połączenia składników. Ciasto będzie raczej gęste. Foremki do muffinek wykładamy papilotkami, nakładamy ciasto do połowy, następnie kładziemy łyżeczkę konfitury, którą zakrywamy drugą porcją ciasta. Tak przygotowane muffinki pieczemy ok. 25 minut w 175 stopniach Celsjusza.
Komentarze
Mogą Cię zainteresować

Średnie
30 min.
2 osoby
Tagliatelle z borowikami

Łatwe
60 min.
>4 osób
Chleb z ziarnami

Łatwe
75 min.
>4 osób
Jabłecznik

Trudne
>90 min.
>4 osób
Barszcz z uszkami
Podziel się przepisem!
Samopomoc babska? Nie tylko babska. Na pewno masz swój serdeczny przepis, którym chcesz się pochwalić.
Do dzieła!
Do dzieła!
Zaakceptuj cookies, aby w pełni korzystać z naszej strony.