Muffinki orkiszowe
Składniki
Ciasto- • 1 i 1/2 szklanki mąki Basi z Orkiszu
- • 1 jajko
- • 1 szklanka zmielonego musli
- • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- • szczypta soli
- • Łyżeczka cynamonu
- • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- • 1/4 szklanki miodu lub innego płynnego słodu
- • 1/4 szklanki oleju
- • Dowolna konfitura
Sposób przygotowania:
Masa na muffiny
W jednej misce mieszamy składniki suche, w drugiej miksujemy ze sobą składniki mokre. Łączymy następnie zawartości obu naczyń, mieszając zwinnie drewnianą łyżką do połączenia składników. Ciasto będzie raczej gęste. Foremki do muffinek wykładamy papilotkami, nakładamy ciasto do połowy, następnie kładziemy łyżeczkę konfitury, którą zakrywamy drugą porcją ciasta. Tak przygotowane muffinki pieczemy ok. 25 minut w 175 stopniach Celsjusza.
Mogą Cię zainteresować
Średnie
60 min.
>4 osób
Jesienne cynamonki
Bardzo łatwe
60 min.
>4 osób
Kruche rogaliki z morelową marmoladą
Bardzo łatwe
60 min.
>4 osób
Kruche rogaliki z morelową marmoladą
Kruche rogaliki z morelową marmoladą idealne jako przekąska do kawy!
Średnie
90 min.
>4 osób
Malinianki drożdżowe z kruszonką i migdałami
Średnie
90 min.
>4 osób
Malinianki drożdżowe z kruszonką i migdałami
Bułeczki drożdżowe z malinami w towarzystwie maślanej kruszonki i delikatnych migdałów.
Łatwe
45 min.
>4 osób
Rolada z truskawkami i kremem śmietanowym
Łatwe
45 min.
>4 osób
Rolada z truskawkami i kremem śmietanowym
Rolada biszkoptowa z truskawkami i kremem śmietanowym z serkiem mascarpone.
Podziel się przepisem!
Samopomoc babska? Nie tylko babska. Na pewno masz swój serdeczny przepis, którym chcesz się pochwalić.
Do dzieła!
Do dzieła!