Orzechy z bakaliową masą

trudność: Średnie
czas: 45 min.
porcje: >4 osób

Składniki

Ciasto
  • • 390 g mąki Basi Tortowej Extra
  • • 250 g miękkiego masła
  • • 2 jajka
  • • Szczypta soli
  • • Pół szklanki drobnego cukru
  • • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
Krem
  • • 100 g miękkiego masła
  • • Pół szklanki mleka 2%
  • • 1 ½ szklanki mleka w proszku
  • • Pół szklanki cukru
  • • Ekstrakt z laski wanilii
  • • 100 g bakalii (orzechy włoskie, orzechy laskowe, migdały, daktyle, rodzynki itp.)

Sposób przygotowania:

Ciasto
Z powyższych składników należy zagnieść ciasto. Gdy będzie już odchodzić od palców, ciasto należy wstawić do lodówki na ok. 20 minut – ze schłodzonego ciasta będzie łatwiej formować kuleczki. Ze schłodzonego ciasta należy odrywać niewielkie części i formować z nich kulki, a następnie zapiec je w specjalnej formie do zrumienienia. Po upieczeniu jedną z połówek nadziewać kremem i przykrywać drugą połówką.
Krem
Zagotować mleko, masło cukier oraz ekstrakt z wanilii. Przestudzoną masę wymieszać ze sproszkowanym mlekiem. Wsypać drobno posiekane orzechy i gdy masa delikatnie stężeje, wypełniać nią ciasto.

Komentarze

Mogą Cię zainteresować

Ciasto biszkoptowe
Łatwe
45 min.
4 osoby

Ciasto biszkoptowe

Łatwe
45 min.
4 osoby

Ciasto biszkoptowe

Ciasto biszkoptowe z kremem cytrynowym

Szpinakowa tarta
Łatwe
75 min.
4 osoby

Szpinakowa tarta

Łatwe
75 min.
4 osoby

Szpinakowa tarta

Szpinakowa tarta z jajkiem

Tarta limonkowa
Średnie
>90 min.
>4 osób

Tarta limonkowa

Średnie
>90 min.
>4 osób

Tarta limonkowa

Wiosenna tarta limonkowa

Biszkopt pomarańczowy
Łatwe
60 min.
>4 osób

Biszkopt pomarańczowy

Łatwe
60 min.
>4 osób

Biszkopt pomarańczowy

Biszkopt pomarańczowy

Podziel się przepisem!

Samopomoc babska? Nie tylko babska. Na pewno masz swój serdeczny przepis, którym chcesz się pochwalić.
Do dzieła!
Dodaj przepis