Pączki ptysiowe

trudność: Trudne
czas: 60 min.
porcje: 4 osoby

Małe pączki z ptysiowego ciasta



Mąka Basia Extra wypiek do ciast drożdżowych

Składniki

Ciasto
  • • 3 szklanki Mąki Basi Extra Wypiek
  • • 2 szklanki wody
  • • 1 szklanka roztopionego masła
  • • 4 jaja
  • • tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania:

Sposób przygotowania
Do wrzącej wody z roztopionym masłem wsypać mąkę i mieszając dobrze zaparzyć. Po ostygnięciu wbijać po jednym jajku nadal mieszając, mieszać tak długo, aż ciasto będzie trzymać się łyżki. Na rozgrzany tłuszcz wykładać łyżką ciasto i smażyć. Po usmażeniu wyjmować pączki łyżką i odkładać na ręcznik papierowy do osączenia. Najlepiej podawać na ciepło z sosem czekoladowym lub owocowym. Można też tradycyjnie posypać pączki cukrem pudrem. Smacznego!

Mogą Cię zainteresować

Bułki brioche
Łatwe
>90 min.
>4 osób

Bułki brioche

Łatwe
>90 min.
>4 osób

Bułki brioche

Idealne bułki do domowych burgerów

Tarta dyniowa
Średnie
>90 min.
>4 osób

Tarta dyniowa

Średnie
>90 min.
>4 osób

Tarta dyniowa

Sprawdzony przepis na tarte z sezonowymi pysznościami.

wideo
Ciasto ze śliwkami
Łatwe
30 min.
3 osoby

Ciasto ze śliwkami

Łatwe
30 min.
3 osoby

Ciasto ze śliwkami

Ciasto ze śliwkami

Chleb orkiszowy
Łatwe
90 min.
>4 osób

Chleb orkiszowy

Łatwe
90 min.
>4 osób

Chleb orkiszowy

Szukasz pomysłu na kolorowe kanapki z okazji powrotu dzieci do szkoły? Przepis na zdrowy chleb orkiszowy

Podziel się przepisem!

Samopomoc babska? Nie tylko babska. Na pewno masz swój serdeczny przepis, którym chcesz się pochwalić.
Do dzieła!
Dodaj przepis