Pączki tradycyjne

trudność: Średnie
czas: >90 min.
porcje: >4 osób

Tradycyjne pączki idealne na karnawał!



Mąka Basia Extra wypiek do ciast drożdżowych

Składniki

Ciasto
  • • 0,5 kg Mąki Basia Extra Wypiek do ciast drożdżowych
  • • 25 gram świeżych drożdży
  • • 250 ml mleka
  • • 4 żółtka
  • • 60 gram drobnego cukru do wypieków
  • • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • • 50 gram masła
  • • szczypta soli
  • • 1 łyżka spirytusu 95%
  • • 2 litry oleju rzepakowego do smażenia
Dodatki
  • • Ulubione powidła lub dżem
  • • Lukier
  • • Skórka pomarańczowa
  • • Cukier puder

Sposób przygotowania:

Przygotowanie pączków
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Zacznij od przygotowania rozczynu. W niedużym naczyniu pokrusz drożdże, dodaj 2 łyżeczki cukru oraz 50 ml letniego mleka. Wymieszaj i dodaj 2 płaskie łyżki mąki. Całość dokładnie wymieszaj trzepaczka. Gotowy rozczyn przykryj folią spożywczą oraz czystą ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu przez ok. 15 minut. Żółtka ubij z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym. Do misy miksera wsyp mąkę, sól oraz dodaj przygotowany wcześniej rozczyn i ubite żółtka z cukrem. Na koniec dodaj pozostałe letnie mleko oraz łyżkę spirytusu. Całość najlepiej wyrabiać w mikserze planetarnym z końcówką do wyrabiania ciasta drożdżowego, na wolnych obrotach do połączenia składników. Następnie należy nieco zwiększyć obroty, aż do wyrobienia ciasta (ok. 3 minuty). Następnie ponownie zwolnij obroty i dodawaj stopniowo roztopione i ostudzone masło. Po połączeniu ciasta z masłem, całość wyrabiaj przez ok. 10 minut na wyższych obrotach. Gotowe ciasto przełóż do miski i delikatnie oprósz mąką. Całość przykryj folią i ściereczką a następnie odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny. Wyrośnięte ciasto, przełóż na oprószoną mąką stolnice i przez chwile wyrabiaj w celu odpowietrzenia. Ciasto podziel na porcje (ok. 50-60 gram na jednego pączka). Następnie formuj pączki – delikatnie ugnieć porcje ciasta w celu pozbycia się z powietrza a następnie formuj okrągłe pączki. Uformowane pączki przygnieć delikatnie dłonią, przykryj ściereczką i pozostaw na 15 minut do wyrośnięcia. Do szerokiego garnka wlej olej i podgrzej go do temperatury ok. 170 stopni. Ostrożnie zacznij smażyć pączki ok. 2 minuty z każdej strony. Usmażone pączki wyłóż na ręczniku papierowym w celu odsączenia z tłuszczu. Gotowe pączki możesz nadziać swoimi ulubionymi powidłami lub dżemem, oraz oblać lukrem lub posypać cukrem pudrem.

Mogą Cię zainteresować

Jesienne cynamonki
Średnie
60 min.
>4 osób

Jesienne cynamonki

Średnie
60 min.
>4 osób

Jesienne cynamonki

Mięciutkie cynamonki idealne na jesienne wieczory!

Kruche rogaliki z morelową marmoladą
Bardzo łatwe
60 min.
>4 osób

Kruche rogaliki z morelową marmoladą

Bardzo łatwe
60 min.
>4 osób

Kruche rogaliki z morelową marmoladą

Kruche rogaliki z morelową marmoladą idealne jako przekąska do kawy!

Malinianki drożdżowe z kruszonką i migdałami
Średnie
90 min.
>4 osób

Malinianki drożdżowe z kruszonką i migdałami

Średnie
90 min.
>4 osób

Malinianki drożdżowe z kruszonką i migdałami

Bułeczki drożdżowe z malinami w towarzystwie maślanej kruszonki i delikatnych migdałów.

Rolada z truskawkami i kremem śmietanowym
Łatwe
45 min.
>4 osób

Rolada z truskawkami i kremem śmietanowym

Łatwe
45 min.
>4 osób

Rolada z truskawkami i kremem śmietanowym

Rolada biszkoptowa z truskawkami i kremem śmietanowym z serkiem mascarpone.

Podziel się przepisem!

Samopomoc babska? Nie tylko babska. Na pewno masz swój serdeczny przepis, którym chcesz się pochwalić.
Do dzieła!
Dodaj przepis