Pączki tradycyjne
Składniki
Ciasto- • 0,5 kg Mąki Basia Extra Wypiek do ciast drożdżowych
- • 25 gram świeżych drożdży
- • 250 ml mleka
- • 4 żółtka
- • 60 gram drobnego cukru do wypieków
- • 2 łyżeczki cukru waniliowego
- • 50 gram masła
- • szczypta soli
- • 1 łyżka spirytusu 95%
- • 2 litry oleju rzepakowego do smażenia
- • Ulubione powidła lub dżem
- • Lukier
- • Skórka pomarańczowa
- • Cukier puder
Sposób przygotowania:
Przygotowanie pączków
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Zacznij od przygotowania rozczynu. W niedużym naczyniu pokrusz drożdże, dodaj 2 łyżeczki cukru oraz 50 ml letniego mleka. Wymieszaj i dodaj 2 płaskie łyżki mąki. Całość dokładnie wymieszaj trzepaczka. Gotowy rozczyn przykryj folią spożywczą oraz czystą ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu przez ok. 15 minut. Żółtka ubij z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym. Do misy miksera wsyp mąkę, sól oraz dodaj przygotowany wcześniej rozczyn i ubite żółtka z cukrem. Na koniec dodaj pozostałe letnie mleko oraz łyżkę spirytusu. Całość najlepiej wyrabiać w mikserze planetarnym z końcówką do wyrabiania ciasta drożdżowego, na wolnych obrotach do połączenia składników. Następnie należy nieco zwiększyć obroty, aż do wyrobienia ciasta (ok. 3 minuty). Następnie ponownie zwolnij obroty i dodawaj stopniowo roztopione i ostudzone masło. Po połączeniu ciasta z masłem, całość wyrabiaj przez ok. 10 minut na wyższych obrotach. Gotowe ciasto przełóż do miski i delikatnie oprósz mąką. Całość przykryj folią i ściereczką a następnie odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny. Wyrośnięte ciasto, przełóż na oprószoną mąką stolnice i przez chwile wyrabiaj w celu odpowietrzenia. Ciasto podziel na porcje (ok. 50-60 gram na jednego pączka). Następnie formuj pączki – delikatnie ugnieć porcje ciasta w celu pozbycia się z powietrza a następnie formuj okrągłe pączki. Uformowane pączki przygnieć delikatnie dłonią, przykryj ściereczką i pozostaw na 15 minut do wyrośnięcia. Do szerokiego garnka wlej olej i podgrzej go do temperatury ok. 170 stopni. Ostrożnie zacznij smażyć pączki ok. 2 minuty z każdej strony. Usmażone pączki wyłóż na ręczniku papierowym w celu odsączenia z tłuszczu. Gotowe pączki możesz nadziać swoimi ulubionymi powidłami lub dżemem, oraz oblać lukrem lub posypać cukrem pudrem.
Mogą Cię zainteresować

Średnie
60 min.
>4 osób
Jesienne cynamonki

Bardzo łatwe
60 min.
>4 osób
Kruche rogaliki z morelową marmoladą
Bardzo łatwe
60 min.
>4 osób
Kruche rogaliki z morelową marmoladą
Kruche rogaliki z morelową marmoladą idealne jako przekąska do kawy!

Średnie
90 min.
>4 osób
Malinianki drożdżowe z kruszonką i migdałami
Średnie
90 min.
>4 osób
Malinianki drożdżowe z kruszonką i migdałami
Bułeczki drożdżowe z malinami w towarzystwie maślanej kruszonki i delikatnych migdałów.

Łatwe
45 min.
>4 osób
Rolada z truskawkami i kremem śmietanowym
Łatwe
45 min.
>4 osób
Rolada z truskawkami i kremem śmietanowym
Rolada biszkoptowa z truskawkami i kremem śmietanowym z serkiem mascarpone.
Podziel się przepisem!
Samopomoc babska? Nie tylko babska. Na pewno masz swój serdeczny przepis, którym chcesz się pochwalić.
Do dzieła!
Do dzieła!