Pierniczki z miodem

trudność: Średnie
czas: 30 min.
porcje: >4 osób

Pierniczki z miodem brzmią dla Was smakowicie?


Basia

Składniki

Pierniczki
  • • 450 g płynnego miodu
  • • 450 g Mąki Basia Tortowa Extra
  • • 20 g przyprawy do piernika
  • • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • • 2 żółtka
  • • 2 łyżki wody

Sposób przygotowania:

Przygotowanie ciasta
Mąkę, proszek do pieczenia, sodę przesiej do miski. Dodaj resztę składników i dokładnie zmiksuj. Przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na ok 24 godziny.
Formowanie i pieczenie pierniczków
Po tym czasie ciasto wyjmij z lodówki i lekko podsypując mąką rozwałkuj na grubość około 5mm. Z ciasta wycinaj pierniczki foremkami o różnych kształtach. Pierniczki wykładaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach (pierniczki będą rosły). Piecz w temperaturze 170 ºC przez około 10 minut. Po upieczeniu ostudź. Pierniczki dekoruj płynnym lukrem wg. własnej fantazji :) Smacznego!

Komentarze

Mogą Cię zainteresować

Ciasto biszkoptowe
Łatwe
45 min.
4 osoby

Ciasto biszkoptowe

Łatwe
45 min.
4 osoby

Ciasto biszkoptowe

Ciasto biszkoptowe z kremem cytrynowym

Szpinakowa tarta
Łatwe
75 min.
4 osoby

Szpinakowa tarta

Łatwe
75 min.
4 osoby

Szpinakowa tarta

Szpinakowa tarta z jajkiem

Tarta limonkowa
Średnie
>90 min.
>4 osób

Tarta limonkowa

Średnie
>90 min.
>4 osób

Tarta limonkowa

Wiosenna tarta limonkowa

Biszkopt pomarańczowy
Łatwe
60 min.
>4 osób

Biszkopt pomarańczowy

Łatwe
60 min.
>4 osób

Biszkopt pomarańczowy

Biszkopt pomarańczowy

Podziel się przepisem!

Samopomoc babska? Nie tylko babska. Na pewno masz swój serdeczny przepis, którym chcesz się pochwalić.
Do dzieła!
Dodaj przepis