Pierniczki z miodem
Składniki
Pierniczki- • 450 g płynnego miodu
- • 450 g Mąki Basia do Pierniczków
- • 20 g przyprawy do piernika
- • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- • pół łyżeczki sody oczyszczonej
- • 2 żółtka
- • 2 łyżki wody
Sposób przygotowania:
Przygotowanie ciastaMąkę, proszek do pieczenia, sodę przesiej do miski. Dodaj resztę składników i dokładnie zmiksuj. Przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na ok 24 godziny.
Po tym czasie ciasto wyjmij z lodówki i lekko podsypując mąką rozwałkuj na grubość około 5mm. Z ciasta wycinaj pierniczki foremkami o różnych kształtach. Pierniczki wykładaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach (pierniczki będą rosły). Piecz w temperaturze 170 ºC przez około 10 minut. Po upieczeniu ostudź. Pierniczki dekoruj płynnym lukrem wg. własnej fantazji :) Smacznego!
Mogą Cię zainteresować

Łatwe
75 min.
>4 osób
Jagodzianki z maślaną kruszonką
Łatwe
75 min.
>4 osób
Jagodzianki z maślaną kruszonką
Proste do zrobienia jagodzianki z maślaną kruszonką.

Bardzo łatwe
15 min.
>4 osób
Ciasto z truskawkami i rabarbarem
Bardzo łatwe
15 min.
>4 osób
Ciasto z truskawkami i rabarbarem
Proste, ucierane ciasto idealne na lato.

Bardzo łatwe
15 min.
>4 osób
Aksamitne naleśniki

Łatwe
45 min.
>4 osób
Biszkopt z kremem mascarpone i truskawkami
Łatwe
45 min.
>4 osób
Biszkopt z kremem mascarpone i truskawkami
Puszysty biszkopt przekładany kremem mascarpone i truskawkami
Podziel się przepisem!
Samopomoc babska? Nie tylko babska. Na pewno masz swój serdeczny przepis, którym chcesz się pochwalić.
Do dzieła!
Do dzieła!