Piernik z orzechami

trudność: Średnie
czas: 75 min.
porcje: >4 osób

Składniki

Ciasto piernikowe
  • • 50 dag Mąki Basi Extra Wypiek
  • • 20 dag cukru
  • • 15 dag miodu
  • • 3 jajka
  • • 25 dag masła
  • • 1 szklanka mleka
  • • 2 łyżki kakao
  • • 3 łyżeczki przyprawy do piernika
  • • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • • 15 dag orzechów włoskich lub laskowych

Sposób przygotowania:

Sposób przygotowania
Przesianą mąkę łączymy z kakao, proszkiem do pieczenia i przyprawą. Miód roztapiamy z masłem. Żółtka ucieramy z cukrem. Łączymy składniki a na koniec dodajemy pianę z białek i orzechy, mieszamy. Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy w 170 stopniach około 50 minut. Smacznego!

Mogą Cię zainteresować

Bułki brioche
Łatwe
>90 min.
>4 osób

Bułki brioche

Łatwe
>90 min.
>4 osób

Bułki brioche

Idealne bułki do domowych burgerów

Tarta dyniowa
Średnie
>90 min.
>4 osób

Tarta dyniowa

Średnie
>90 min.
>4 osób

Tarta dyniowa

Sprawdzony przepis na tarte z sezonowymi pysznościami.

wideo
Ciasto ze śliwkami
Łatwe
30 min.
3 osoby

Ciasto ze śliwkami

Łatwe
30 min.
3 osoby

Ciasto ze śliwkami

Ciasto ze śliwkami

Chleb orkiszowy
Łatwe
90 min.
>4 osób

Chleb orkiszowy

Łatwe
90 min.
>4 osób

Chleb orkiszowy

Szukasz pomysłu na kolorowe kanapki z okazji powrotu dzieci do szkoły? Przepis na zdrowy chleb orkiszowy

Podziel się przepisem!

Samopomoc babska? Nie tylko babska. Na pewno masz swój serdeczny przepis, którym chcesz się pochwalić.
Do dzieła!
Dodaj przepis