Pierogi z borówkami
Składniki
Ciasto- • 3 szklanki mąki Basia Poznańska
- • 1 jajko
- • Ok. pół szklanki wody
- • Szczypta soli
- • 350g borówek
- • 100g śmietany
- • Cukier
Sposób przygotowania:
Ciasto na pierogi
Wysyp mąkę tak, aby utworzyła stożek. Dodaj jajko i wymieszaj ze sobą składniki. Wyrabiając ciasto dodawaj wodę. Ciasto wyrabiaj tak długo, aż będzie gładkie. Wyrobione ciasto o gładkiej konsystencji zawiń w folię i pozostaw na 8 minut. Rozwałkuj ciasto, a następnie wytnij w nim za pomocą szklanki kółeczka. Na każdym z wyciętych kółek ułóż umyte i osuszone borówki, dodaj cukier i zlep końce w kształt pieroga. Przygotowane pierogi ugotuj na osolonej wodzie przez ok. 2-3 minuty od wypłynięcia. Gotowe pierogi możesz podawać z borówkowym sosem – zblendowanymi borówkami ze śmietaną i cukrem :).
Mogą Cię zainteresować

Łatwe
75 min.
>4 osób
Jagodzianki z maślaną kruszonką
Łatwe
75 min.
>4 osób
Jagodzianki z maślaną kruszonką
Proste do zrobienia jagodzianki z maślaną kruszonką.

Bardzo łatwe
15 min.
>4 osób
Ciasto z truskawkami i rabarbarem
Bardzo łatwe
15 min.
>4 osób
Ciasto z truskawkami i rabarbarem
Proste, ucierane ciasto idealne na lato.

Bardzo łatwe
15 min.
>4 osób
Aksamitne naleśniki

Łatwe
45 min.
>4 osób
Biszkopt z kremem mascarpone i truskawkami
Łatwe
45 min.
>4 osób
Biszkopt z kremem mascarpone i truskawkami
Puszysty biszkopt przekładany kremem mascarpone i truskawkami
Podziel się przepisem!
Samopomoc babska? Nie tylko babska. Na pewno masz swój serdeczny przepis, którym chcesz się pochwalić.
Do dzieła!
Do dzieła!