Pierogi z borówkami

trudność: Łatwe
czas: 60 min.
porcje: >4 osób

Składniki

Ciasto
  • • 3 szklanki mąki Basia Poznańska
  • • 1 jajko
  • • Ok. pół szklanki wody
  • • Szczypta soli
  • • 350g borówek
  • • 100g śmietany
  • • Cukier

Sposób przygotowania:

Ciasto na pierogi
Wysyp mąkę tak, aby utworzyła stożek. Dodaj jajko i wymieszaj ze sobą składniki. Wyrabiając ciasto dodawaj wodę. Ciasto wyrabiaj tak długo, aż będzie gładkie. Wyrobione ciasto o gładkiej konsystencji zawiń w folię i pozostaw na 8 minut. Rozwałkuj ciasto, a następnie wytnij w nim za pomocą szklanki kółeczka. Na każdym z wyciętych kółek ułóż umyte i osuszone borówki, dodaj cukier i zlep końce w kształt pieroga. Przygotowane pierogi ugotuj na osolonej wodzie przez ok. 2-3 minuty od wypłynięcia. Gotowe pierogi możesz podawać z borówkowym sosem – zblendowanymi borówkami ze śmietaną i cukrem :).

Mogą Cię zainteresować

Jagodzianki z maślaną kruszonką
Łatwe
75 min.
>4 osób

Jagodzianki z maślaną kruszonką

Łatwe
75 min.
>4 osób

Jagodzianki z maślaną kruszonką

Proste do zrobienia jagodzianki z maślaną kruszonką.

Ciasto z truskawkami i rabarbarem
Bardzo łatwe
15 min.
>4 osób

Ciasto z truskawkami i rabarbarem

Bardzo łatwe
15 min.
>4 osób

Ciasto z truskawkami i rabarbarem

Proste, ucierane ciasto idealne na lato.

Aksamitne naleśniki
Bardzo łatwe
15 min.
>4 osób

Aksamitne naleśniki

Bardzo łatwe
15 min.
>4 osób

Aksamitne naleśniki

Przepis na idealne ciasto naleśnikowe.

Biszkopt z kremem mascarpone i truskawkami
Łatwe
45 min.
>4 osób

Biszkopt z kremem mascarpone i truskawkami

Łatwe
45 min.
>4 osób

Biszkopt z kremem mascarpone i truskawkami

Puszysty biszkopt przekładany kremem mascarpone i truskawkami

Podziel się przepisem!

Samopomoc babska? Nie tylko babska. Na pewno masz swój serdeczny przepis, którym chcesz się pochwalić.
Do dzieła!
Dodaj przepis