Pierogi z borówkami

trudność: Łatwe
czas: 60 min.
porcje: >4 osób

Składniki

Ciasto
  • • 3 szklanki mąki Basia Poznańska
  • • 1 jajko
  • • Ok. pół szklanki wody
  • • Szczypta soli
  • • 350g borówek
  • • 100g śmietany
  • • Cukier

Sposób przygotowania:

Ciasto na pierogi
Wysyp mąkę tak, aby utworzyła stożek. Dodaj jajko i wymieszaj ze sobą składniki. Wyrabiając ciasto dodawaj wodę. Ciasto wyrabiaj tak długo, aż będzie gładkie. Wyrobione ciasto o gładkiej konsystencji zawiń w folię i pozostaw na 8 minut. Rozwałkuj ciasto, a następnie wytnij w nim za pomocą szklanki kółeczka. Na każdym z wyciętych kółek ułóż umyte i osuszone borówki, dodaj cukier i zlep końce w kształt pieroga. Przygotowane pierogi ugotuj na osolonej wodzie przez ok. 2-3 minuty od wypłynięcia. Gotowe pierogi możesz podawać z borówkowym sosem – zblendowanymi borówkami ze śmietaną i cukrem :).

Mogą Cię zainteresować

Czekoladowe chocolate chip cookies
Bardzo łatwe
15 min.
>4 osób

Czekoladowe chocolate chip cookies

Bardzo łatwe
15 min.
>4 osób

Czekoladowe chocolate chip cookies

Prawdziwie amerykańskie, miękkie w środku i mocno czekoladowe chocolate chip cookies.

Bardzo prosty chleb
Bardzo łatwe
45 min.
3 osoby

Bardzo prosty chleb

Bardzo łatwe
45 min.
3 osoby

Bardzo prosty chleb

Najprostszy przepis na domowy chleb.

Pączki tradycyjne
Średnie
>90 min.
>4 osób

Pączki tradycyjne

Średnie
>90 min.
>4 osób

Pączki tradycyjne

Tradycyjne pączki idealne na karnawał!

Ptysie z bitą śmietaną
Średnie
60 min.
>4 osób

Ptysie z bitą śmietaną

Średnie
60 min.
>4 osób

Ptysie z bitą śmietaną

Chrupiące ptysie z delikatną bitą śmietaną.

Podziel się przepisem!

Samopomoc babska? Nie tylko babska. Na pewno masz swój serdeczny przepis, którym chcesz się pochwalić.
Do dzieła!
Dodaj przepis