Śniadaniowe bułeczki
Składniki
Ciasto na bułki- • 4, 5 szklanki Mąki Basi Poznańskiej
- • 2 opakowania suchych drożdży (8g)
- • 1 szklanka mleka
- • 3/4 szklanki wody
- • Pół szklanki oleju
- • 1/3 szklanki cukru
- • Pół łyżeczki soli
Sposób przygotowania:
Sposób przygotowania
Wymieszać 2 szklanki mąki i drożdże w dużej misce. W osobnym naczyniu wymieszać mleko, wodę, olej, cukier i sól i podgrzać do temperatury letniej (może być w kuchence mikrofalowej). Podgrzane składniki dodać do mąki i wymieszać drewnianą łyżką, następnie wyrobić ciasto ręcznie dodając resztę mąki. Wyrabiać, aż ciasto będzie miękkie i lekko lepkie, a następnie włożyć ciasto do dużej natłuszczonej miski, przykryć ściereczką i pozostawić na około 15 minut. Z ciasta ukształtować 12-15 małych kulek i ułożyć na natłuszczonej blasze na 45 minut (ciasto dwukrotnie zwiększy swoją objętość). Piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 12-15 minut, aż bułeczki będą złote.
Mogą Cię zainteresować

Bardzo łatwe
15 min.
>4 osób
Czekoladowe chocolate chip cookies
Bardzo łatwe
15 min.
>4 osób
Czekoladowe chocolate chip cookies
Prawdziwie amerykańskie, miękkie w środku i mocno czekoladowe chocolate chip cookies.

Bardzo łatwe
45 min.
3 osoby
Bardzo prosty chleb

Średnie
>90 min.
>4 osób
Pączki tradycyjne

Średnie
60 min.
>4 osób
Ptysie z bitą śmietaną
Podziel się przepisem!
Samopomoc babska? Nie tylko babska. Na pewno masz swój serdeczny przepis, którym chcesz się pochwalić.
Do dzieła!
Do dzieła!