Szarlotka z rabarbarem

trudność: Łatwe
czas: 30 min.
porcje: >4 osób

Składniki

Ciasto
  • • 150 g mąki tortowej extra
  • • 50 g cukru pudru
  • • 100 g masła
  • • 1 jajo
  • • 20 g bułki tartej
Nadzienie
  • • 250 g rabarbaru
  • • 250 g jabłek
  • • 200 g cukru

Sposób przygotowania:

Sposób przygotowania
Siekamy nożem masło na stolnicy, dodajemy cukier puder, mąkę i żółtko i zagniatamy ciasto. Schładzamy przez 30 minut. Następnie wykładamy ciasto do formy, zostawiając wysokie brzegi i pieczemy na jasny kolor. Rabarbar obieramy i kroimy na małe kawałki, zasypujemy połową cukru i wstawiamy do piekarnika na 10 minut (tak by odsączył się sok). Jabłka kroimy na plasterki, zasypujemy cukrem i podgrzewamy w rondelku. Podpieczony spód posypujemy bułką tartą. Odsączony rabarbar i jabłka układamy na spodzie i zapiekamy w piekarniku przez kolejne 10-15 minut. Po wyjęciu z piekarnika kroimy szarlotkę na kawałki i dekorujemy cukrem pudrem.

Komentarze

Mogą Cię zainteresować

Ciasto biszkoptowe
Łatwe
45 min.
4 osoby

Ciasto biszkoptowe

Łatwe
45 min.
4 osoby

Ciasto biszkoptowe

Ciasto biszkoptowe z kremem cytrynowym

Szpinakowa tarta
Łatwe
75 min.
4 osoby

Szpinakowa tarta

Łatwe
75 min.
4 osoby

Szpinakowa tarta

Szpinakowa tarta z jajkiem

Tarta limonkowa
Średnie
>90 min.
>4 osób

Tarta limonkowa

Średnie
>90 min.
>4 osób

Tarta limonkowa

Wiosenna tarta limonkowa

Biszkopt pomarańczowy
Łatwe
60 min.
>4 osób

Biszkopt pomarańczowy

Łatwe
60 min.
>4 osób

Biszkopt pomarańczowy

Biszkopt pomarańczowy

Podziel się przepisem!

Samopomoc babska? Nie tylko babska. Na pewno masz swój serdeczny przepis, którym chcesz się pochwalić.
Do dzieła!
Dodaj przepis