Szarlotka z rabarbarem
Składniki
Ciasto- • 150 g mąki tortowej extra
- • 50 g cukru pudru
- • 100 g masła
- • 1 jajo
- • 20 g bułki tartej
- • 250 g rabarbaru
- • 250 g jabłek
- • 200 g cukru
Sposób przygotowania:
Sposób przygotowania
Siekamy nożem masło na stolnicy, dodajemy cukier puder, mąkę i żółtko i zagniatamy ciasto. Schładzamy przez 30 minut. Następnie wykładamy ciasto do formy, zostawiając wysokie brzegi i pieczemy na jasny kolor.
Rabarbar obieramy i kroimy na małe kawałki, zasypujemy połową cukru i wstawiamy do piekarnika na 10 minut (tak by odsączył się sok). Jabłka kroimy na plasterki, zasypujemy cukrem i podgrzewamy w rondelku. Podpieczony spód posypujemy bułką tartą. Odsączony rabarbar i jabłka układamy na spodzie i zapiekamy w piekarniku przez kolejne 10-15 minut. Po wyjęciu z piekarnika kroimy szarlotkę na kawałki i dekorujemy cukrem pudrem.
Mogą Cię zainteresować
Średnie
60 min.
>4 osób
Jesienne cynamonki
Bardzo łatwe
60 min.
>4 osób
Kruche rogaliki z morelową marmoladą
Bardzo łatwe
60 min.
>4 osób
Kruche rogaliki z morelową marmoladą
Kruche rogaliki z morelową marmoladą idealne jako przekąska do kawy!
Średnie
90 min.
>4 osób
Malinianki drożdżowe z kruszonką i migdałami
Średnie
90 min.
>4 osób
Malinianki drożdżowe z kruszonką i migdałami
Bułeczki drożdżowe z malinami w towarzystwie maślanej kruszonki i delikatnych migdałów.
Łatwe
45 min.
>4 osób
Rolada z truskawkami i kremem śmietanowym
Łatwe
45 min.
>4 osób
Rolada z truskawkami i kremem śmietanowym
Rolada biszkoptowa z truskawkami i kremem śmietanowym z serkiem mascarpone.
Podziel się przepisem!
Samopomoc babska? Nie tylko babska. Na pewno masz swój serdeczny przepis, którym chcesz się pochwalić.
Do dzieła!
Do dzieła!