Szpinakowe paluchy na grilla
Składniki
ciasto- • 500g Mąki Basia Extra Wypiek
- • 50g świeżych drożdży
- • Olej
- • Jajko
- • Łyżka cukru
- • Sól
- • Ząbek czosnku
- • 300g szpinaku
- • Cebula
Sposób przygotowania:
Na początku przygotuj rozczyn na paluchy.
Połącz drożdże, cukier, sól i kilka łyżek mąki z ¾ szklanki wody. Wymieszane składniki pozostaw na 10 minut. Dodaj resztę mąki, jajko i 5 łyżek oleju. Zagniataj ciasto, aż powstanie spójna konsystencja. Następnie odstaw je w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Na patelni zeszklij cebulę, dodaj szpinak i czosnek. Całość podsmażaj tak długo, aż wyparuje woda. Pozostaw do ostygnięcia.
Wyrośnięte ciasto rozwałkuj i posmaruj przygotowanym na patelni farszem. Złóż na pół wzdłuż dłuższego boku i pokrój w pasy, następnie je skręć. Paluchy piecz przez ok.30 minut w piekarniku nagrzanym na 190 stopni. Smacznego
Mogą Cię zainteresować

Bardzo łatwe
15 min.
>4 osób
Czekoladowe chocolate chip cookies
Bardzo łatwe
15 min.
>4 osób
Czekoladowe chocolate chip cookies
Prawdziwie amerykańskie, miękkie w środku i mocno czekoladowe chocolate chip cookies.

Bardzo łatwe
45 min.
3 osoby
Bardzo prosty chleb

Średnie
>90 min.
>4 osób
Pączki tradycyjne

Średnie
60 min.
>4 osób
Ptysie z bitą śmietaną
Podziel się przepisem!
Samopomoc babska? Nie tylko babska. Na pewno masz swój serdeczny przepis, którym chcesz się pochwalić.
Do dzieła!
Do dzieła!