Szpinakowe paluchy na grilla

trudność: Łatwe
czas: 30 min.
porcje: 2 osoby

Zakręcone paluchy jako idealny dodatek do grillowania! :)



Mąka Basia Extra wypiek do ciast drożdżowych

Składniki

ciasto
  • • 500g Mąki Basia Extra Wypiek
  • • 50g świeżych drożdży
  • • Olej
  • • Jajko
  • • Łyżka cukru
  • • Sól
  • • Ząbek czosnku
  • • 300g szpinaku
  • • Cebula

Sposób przygotowania:

Na początku przygotuj rozczyn na paluchy.
Połącz drożdże, cukier, sól i kilka łyżek mąki z ¾ szklanki wody. Wymieszane składniki pozostaw na 10 minut. Dodaj resztę mąki, jajko i 5 łyżek oleju. Zagniataj ciasto, aż powstanie spójna konsystencja. Następnie odstaw je w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Na patelni zeszklij cebulę, dodaj szpinak i czosnek. Całość podsmażaj tak długo, aż wyparuje woda. Pozostaw do ostygnięcia. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj i posmaruj przygotowanym na patelni farszem. Złóż na pół wzdłuż dłuższego boku i pokrój w pasy, następnie je skręć. Paluchy piecz przez ok.30 minut w piekarniku nagrzanym na 190 stopni. Smacznego

Mogą Cię zainteresować

Czekoladowe chocolate chip cookies
Bardzo łatwe
15 min.
>4 osób

Czekoladowe chocolate chip cookies

Bardzo łatwe
15 min.
>4 osób

Czekoladowe chocolate chip cookies

Prawdziwie amerykańskie, miękkie w środku i mocno czekoladowe chocolate chip cookies.

Bardzo prosty chleb
Bardzo łatwe
45 min.
3 osoby

Bardzo prosty chleb

Bardzo łatwe
45 min.
3 osoby

Bardzo prosty chleb

Najprostszy przepis na domowy chleb.

Pączki tradycyjne
Średnie
>90 min.
>4 osób

Pączki tradycyjne

Średnie
>90 min.
>4 osób

Pączki tradycyjne

Tradycyjne pączki idealne na karnawał!

Ptysie z bitą śmietaną
Średnie
60 min.
>4 osób

Ptysie z bitą śmietaną

Średnie
60 min.
>4 osób

Ptysie z bitą śmietaną

Chrupiące ptysie z delikatną bitą śmietaną.

Podziel się przepisem!

Samopomoc babska? Nie tylko babska. Na pewno masz swój serdeczny przepis, którym chcesz się pochwalić.
Do dzieła!
Dodaj przepis