Szpinakowe paluchy na grilla
Składniki
ciasto- • 500g Mąki Basia Extra Wypiek
- • 50g świeżych drożdży
- • Olej
- • Jajko
- • Łyżka cukru
- • Sól
- • Ząbek czosnku
- • 300g szpinaku
- • Cebula
Sposób przygotowania:
Na początku przygotuj rozczyn na paluchy.
Połącz drożdże, cukier, sól i kilka łyżek mąki z ¾ szklanki wody. Wymieszane składniki pozostaw na 10 minut. Dodaj resztę mąki, jajko i 5 łyżek oleju. Zagniataj ciasto, aż powstanie spójna konsystencja. Następnie odstaw je w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Na patelni zeszklij cebulę, dodaj szpinak i czosnek. Całość podsmażaj tak długo, aż wyparuje woda. Pozostaw do ostygnięcia.
Wyrośnięte ciasto rozwałkuj i posmaruj przygotowanym na patelni farszem. Złóż na pół wzdłuż dłuższego boku i pokrój w pasy, następnie je skręć. Paluchy piecz przez ok.30 minut w piekarniku nagrzanym na 190 stopni. Smacznego
Mogą Cię zainteresować
Średnie
60 min.
>4 osób
Jesienne cynamonki
Bardzo łatwe
60 min.
>4 osób
Kruche rogaliki z morelową marmoladą
Bardzo łatwe
60 min.
>4 osób
Kruche rogaliki z morelową marmoladą
Kruche rogaliki z morelową marmoladą idealne jako przekąska do kawy!
Średnie
90 min.
>4 osób
Malinianki drożdżowe z kruszonką i migdałami
Średnie
90 min.
>4 osób
Malinianki drożdżowe z kruszonką i migdałami
Bułeczki drożdżowe z malinami w towarzystwie maślanej kruszonki i delikatnych migdałów.
Łatwe
45 min.
>4 osób
Rolada z truskawkami i kremem śmietanowym
Łatwe
45 min.
>4 osób
Rolada z truskawkami i kremem śmietanowym
Rolada biszkoptowa z truskawkami i kremem śmietanowym z serkiem mascarpone.
Podziel się przepisem!
Samopomoc babska? Nie tylko babska. Na pewno masz swój serdeczny przepis, którym chcesz się pochwalić.
Do dzieła!
Do dzieła!