Tagliatelle z borowikami
Składniki
Ciasto na makaron- • 200 g Mąki Basia Poznańskiej,
- • 2 jajka,
- • szczypta soli morskiej do smaku,
- • łyżka oliwy z oliwek
- • 200 g borowików
- • 2 łyżki mascarpone lub śmietany
- • natka pietruszki
Sposób przygotowania:
Makaron
Mieszamy mąkę, jajka, sól, w połowie wyrabiania ciasta dodajemy oliwę. Ciasto powinno być sprężyste, jeśli trzeba, w trakcie zagniatania dodajemy mąki. Gotowe ciasto odkładamy na 10-15 minut, zawinięte w folię spożywczą. Po tym czasie ciasto wałkujemy i kroimy na długie cienkie paski tagliatelle, lub używamy do tego maszynki – nakładki robota kuchennego. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
Sos borowikowy
Oczyszczone i umyte borowiki kroimy na kawałki i dusimy na maśle, na koniec doprawiamy śmietaną lub serem mascarpone, natką pietruszki, solą i pieprzem.
Mogą Cię zainteresować
Średnie
60 min.
>4 osób
Jesienne cynamonki
Bardzo łatwe
60 min.
>4 osób
Kruche rogaliki z morelową marmoladą
Bardzo łatwe
60 min.
>4 osób
Kruche rogaliki z morelową marmoladą
Kruche rogaliki z morelową marmoladą idealne jako przekąska do kawy!
Średnie
90 min.
>4 osób
Malinianki drożdżowe z kruszonką i migdałami
Średnie
90 min.
>4 osób
Malinianki drożdżowe z kruszonką i migdałami
Bułeczki drożdżowe z malinami w towarzystwie maślanej kruszonki i delikatnych migdałów.
Łatwe
45 min.
>4 osób
Rolada z truskawkami i kremem śmietanowym
Łatwe
45 min.
>4 osób
Rolada z truskawkami i kremem śmietanowym
Rolada biszkoptowa z truskawkami i kremem śmietanowym z serkiem mascarpone.
Podziel się przepisem!
Samopomoc babska? Nie tylko babska. Na pewno masz swój serdeczny przepis, którym chcesz się pochwalić.
Do dzieła!
Do dzieła!