Tort czekoladowy

trudność: Średnie
czas: >90 min.
porcje: >4 osób

Torcik z kakaowym puszystym biszkoptem oraz kremem zrobionym na bazie bitej śmietany i czekolady.



Mąka Basia Extra Wypiek do biszkoptów i tortów

Składniki

Biszkopt
  • • 110 g mąki Basia Extra Wypiek typ 400
  • • 120 g cukru
  • • 40 g kakao
  • • 5 jajek
  • • szczypta soli
Krem
  • • 300 g czekolady deserowej
  • • 600 ml śmietany 30%
  • • 12 g (ok. 2 łyżeczki) żelatyny
  • • stabilizator – opcja
Poncz
  • • ½ szklanki wody
  • • 1 łyżka cukru
  • • rum – wg uznania

Sposób przygotowania:

Biszkopt
Oddzielcie żółtka od białek. Do białek dodajcie szczyptę soli i ubijajcie. Kiedy białka już troszkę ‘urosną’ rozpocznijcie dodawanie cukru i ubijajcie dalej. Białka należy ubić na sztywno. Następnie ubijcie żółtka do momentu, aż staną się puszyste i jasne. Ubite żółtka dodajcie do białek i połączcie składniki przy pomocy miksera. Do jajek dodajcie przesianą mąkę i kakao. Całość wymieszajcie łyżką. Tortownicę wysmarujcie tłuszczem i oprószcie kakao. Wyłóżcie ciasto do tortownicy.Oddzielcie żółtka od białek. Do białek dodajcie szczyptę soli i ubijajcie. Kiedy białka już troszkę ‘urosną’ rozpocznijcie dodawanie cukru i ubijajcie dalej. Białka należy ubić na sztywno. Następnie ubijcie żółtka do momentu, aż staną się puszyste i jasne. Ubite żółtka dodajcie do białek i połączcie składniki przy pomocy miksera. Do jajek dodajcie przesianą mąkę i kakao. Całość wymieszajcie łyżką. Tortownicę wysmarujcie tłuszczem i oprószcie kakao. Wyłóżcie ciasto do tortownicy.
Pieczenie
Ciasto umieśćcie w nagrzanym piekarniku 170-180 stopni bez termo obiegu, na środkowej półce. Biszkopt musi się piec przez ok. 30 minut lub do suchego patyczka.
Przygotowanie kremu
Czekoladę połamcie w kostki i dodajcie połowę (300 ml) śmietany. Podgrzewajcie całość do momentu kiedy czekolada się rozpuści i masa zgęstnieje. Pozostawcie czekoladę do wystudzenia. Do żelatyny dodajcie ok. 1/4 szklanki (60 ml) z pozostałej ilości śmietany. Pozostawcie żelatynę na 10-15 minut do spęcznienia. Następnie żelatynę włóżcie na kilka sekund do kuchenki mikrofalowej lub do momentu kiedy żelatyna się rozpuści. Pamiętajcie, aby nie zagotować żelatyny ze śmietaną. Resztę śmietany, czyli ok. 240 ml ubijcie, a jeżeli używacie zwykłej śmietany do gotowania- dodajcie do niej stabilizator- dzięki niemu śmietanę ubijecie bez problemu. Rozpuszczoną żelatynę dodajcie do wystudzonej czekolady. Czekolada zacznie się ścinać, dlatego całość energicznie wymieszajcie, a następnie dodajcie bitą śmietanę i znów wymieszajcie całość
Przygotowanie ponczu
Do wody dodajcie cukier i rum i wymieszajcie całość.
Składanie tortu
Zimny biszkopt rozkrójcie na 3 blaty. Pierwszy blat nasączcie ponczem i wysmarujcie kremem. Połóżcie drugi blat i powtórzcie te czynności. To samo dotyczy trzeciego blatu. Na koniec brzegi tortu wyrównajcie niedużą ilością kremu.
Dekoracje
Dekorujcie wg własnego pomysłu lub tak jak w naszym przepisie, gdzie wykorzystaliśmy ‘kleksy’ wykonane przy pomocy rękawa cukierniczego. Gotowy tort włóżcie na noc do lodówki, aby się ustabilizował. Smacznego!

Mogą Cię zainteresować

wideo
Mleczna kanapka
Bardzo łatwe
60 min.
4 osoby

Mleczna kanapka

Bardzo łatwe
60 min.
4 osoby

Mleczna kanapka

ciasto "Mleczna kanapka"

Chleb razowy żytnio - orkiszowo
Łatwe
90 min.
>4 osób

Chleb razowy żytnio - orkiszowo

Łatwe
90 min.
>4 osób

Chleb razowy żytnio - orkiszowo

Chleb razowy żytnio - orkiszowo

Pizza Margherita
Średnie
90 min.
1 osoba

Pizza Margherita

Średnie
90 min.
1 osoba

Pizza Margherita

Oryginalna włoska Margherita

wideo
Zapiekane naleśniki
Średnie
90 min.
>4 osób

Zapiekane naleśniki

Średnie
90 min.
>4 osób

Zapiekane naleśniki

Faszerowane ricottą i szpinakiem, wytrawne zapiekane naleśniki.

Podziel się przepisem!

Samopomoc babska? Nie tylko babska. Na pewno masz swój serdeczny przepis, którym chcesz się pochwalić.
Do dzieła!
Dodaj przepis