Tort czekoladowy
Składniki
Biszkopt- • 110 g mąki Basia Extra Wypiek typ 400
- • 120 g cukru
- • 40 g kakao
- • 5 jajek
- • szczypta soli
- • 300 g czekolady deserowej
- • 600 ml śmietany 30%
- • 12 g (ok. 2 łyżeczki) żelatyny
- • stabilizator – opcja
- • ½ szklanki wody
- • 1 łyżka cukru
- • rum – wg uznania
Sposób przygotowania:
Biszkopt
Oddzielcie żółtka od białek. Do białek dodajcie szczyptę soli i ubijajcie. Kiedy białka już troszkę ‘urosną’ rozpocznijcie dodawanie cukru i ubijajcie dalej. Białka należy ubić na sztywno. Następnie ubijcie żółtka do momentu, aż staną się puszyste i jasne. Ubite żółtka dodajcie do białek i połączcie składniki przy pomocy miksera. Do jajek dodajcie przesianą mąkę i kakao. Całość wymieszajcie łyżką. Tortownicę wysmarujcie tłuszczem i oprószcie kakao. Wyłóżcie ciasto do tortownicy.Oddzielcie żółtka od białek. Do białek dodajcie szczyptę soli i ubijajcie. Kiedy białka już troszkę ‘urosną’ rozpocznijcie dodawanie cukru i ubijajcie dalej. Białka należy ubić na sztywno. Następnie ubijcie żółtka do momentu, aż staną się puszyste i jasne. Ubite żółtka dodajcie do białek i połączcie składniki przy pomocy miksera. Do jajek dodajcie przesianą mąkę i kakao. Całość wymieszajcie łyżką. Tortownicę wysmarujcie tłuszczem i oprószcie kakao. Wyłóżcie ciasto do tortownicy.
Pieczenie
Ciasto umieśćcie w nagrzanym piekarniku 170-180 stopni bez termo obiegu, na środkowej półce. Biszkopt musi się piec przez ok. 30 minut lub do suchego patyczka.
Przygotowanie kremu
Czekoladę połamcie w kostki i dodajcie połowę (300 ml) śmietany. Podgrzewajcie całość do momentu kiedy czekolada się rozpuści i masa zgęstnieje. Pozostawcie czekoladę do wystudzenia. Do żelatyny dodajcie ok. 1/4 szklanki (60 ml) z pozostałej ilości śmietany. Pozostawcie żelatynę na 10-15 minut do spęcznienia. Następnie żelatynę włóżcie na kilka sekund do kuchenki mikrofalowej lub do momentu kiedy żelatyna się rozpuści. Pamiętajcie, aby nie zagotować żelatyny ze śmietaną.
Resztę śmietany, czyli ok. 240 ml ubijcie, a jeżeli używacie zwykłej śmietany do gotowania- dodajcie do niej stabilizator- dzięki niemu śmietanę ubijecie bez problemu. Rozpuszczoną żelatynę dodajcie do wystudzonej czekolady. Czekolada zacznie się ścinać, dlatego całość energicznie wymieszajcie, a następnie dodajcie bitą śmietanę i znów wymieszajcie całość
Przygotowanie ponczu
Do wody dodajcie cukier i rum i wymieszajcie całość.
Składanie tortu
Zimny biszkopt rozkrójcie na 3 blaty. Pierwszy blat nasączcie ponczem i wysmarujcie kremem. Połóżcie drugi blat i powtórzcie te czynności. To samo dotyczy trzeciego blatu. Na koniec brzegi tortu wyrównajcie niedużą ilością kremu.
Dekoracje
Dekorujcie wg własnego pomysłu lub tak jak w naszym przepisie, gdzie wykorzystaliśmy ‘kleksy’ wykonane przy pomocy rękawa cukierniczego. Gotowy tort włóżcie na noc do lodówki, aby się ustabilizował. Smacznego!
Mogą Cię zainteresować
Średnie
60 min.
>4 osób
Jesienne cynamonki
Bardzo łatwe
60 min.
>4 osób
Kruche rogaliki z morelową marmoladą
Bardzo łatwe
60 min.
>4 osób
Kruche rogaliki z morelową marmoladą
Kruche rogaliki z morelową marmoladą idealne jako przekąska do kawy!
Średnie
90 min.
>4 osób
Malinianki drożdżowe z kruszonką i migdałami
Średnie
90 min.
>4 osób
Malinianki drożdżowe z kruszonką i migdałami
Bułeczki drożdżowe z malinami w towarzystwie maślanej kruszonki i delikatnych migdałów.
Łatwe
45 min.
>4 osób
Rolada z truskawkami i kremem śmietanowym
Łatwe
45 min.
>4 osób
Rolada z truskawkami i kremem śmietanowym
Rolada biszkoptowa z truskawkami i kremem śmietanowym z serkiem mascarpone.
Podziel się przepisem!
Samopomoc babska? Nie tylko babska. Na pewno masz swój serdeczny przepis, którym chcesz się pochwalić.
Do dzieła!
Do dzieła!