FACEBOOK
×

Dołącz do listy mailingowej, bądź na bieżąco z najciekawszymi
przepisami,konkursami i wydarzeniami.

Bułki do burgerów

Składniki /na >4 os.
Bułki do hamburgerów
500g mąki Basia pełnoziarnistej z orkiszu
1 łyżeczka soli
25g świeżych drożdży
1,5 łyżki cukru
300ml mleka
50g masła
1 jajko
Dodatki: czarnuszka, mak, sezam

Przygotowanie

1

Drożdżowy rozczyn

Przesiej mąkę do dużej miski dodając sól. Połącz składniki. W osobnej miseczce umieść rozdrobnione drożdże, dodaj do nich cukier i połącz. Następnie wlej pół szklanki ciepłego mleka, dodaj łyżeczkę mąki i wymieszaj, tak aby powstała gładka konsystencja. Miseczkę z drożdżami umieść w garnku z gorącą wodą i odstaw do wyrośnięcia na ok. 5 minut, aż rozczyn wyrośnie.
2

Ciasto na bułki

Wyrośnięte drożdże dodaj do mąki i wymieszaj. Powoli dodawaj pozostałe ciepłe mleko, cały czas mieszając. Dodaj cukier i jajko. Mieszaj składniki tak długo, aż powstanie gładka konsystencja. Gdy ciasto nabierze spójnej konsystencji dodaj roztopione masło i wyrabiaj ciasto tak długo, aż będzie elastyczne. Gotowe ciasto przykryj bawełnianą ściereczka i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 50 minut.
3

Formowanie

Wyrośnięte cisto umieść na stolnicy. Podziel na 10 części i uformuj z nich 10 kulek. Surowe bułki umieść na blaszce i delikatnie spłaszcz dłonią. Przykryj je bawełnianą ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na ok. 40 minut.
4

Pieczenie

Gdy bułeczki wyrosną, posmaruj je rozkłóconym żółtkiem wymieszanym z odrobiną mleka, posyp wybranymi ziarnami i wstaw do nagrzanego na 200 stopni piekarnika. Piecz, aż do zarumieniania przez ok. 15 minut. Gotowe bułki pozostaw do wystygnięcia, następnie przekrój i gotowe. Smacznego!
PROSTO,SMACZNIE
i każdego dnia
Sprawdź przepisy
Zapisz się do newslettera
i otrzymaj dostęp do sprawdzonych przepisów
Przepisy Basi

gdy pieczesz

Ciasteczkowa choinka

gdy pieczesz

Świąteczne ciasto z żurawiną

gdy gotujesz

Barszcz z uszkami

gdy pieczesz

Ciasteczka z białą czekoladą i żurawiną

gdy pieczesz

Piernik z kremem

gdy pieczesz

Ciasto drożdżowe z figami

z natury dla Ciebie

Tarta z brzoskwiniami i cynamonem

gdy pieczesz

Jabłkowa tarta

gdy pieczesz

Chałka

gdy pieczesz

Tarta cytrynowa

Zobacz więcej