FACEBOOK
×

Dołącz do listy mailingowej, bądź na bieżąco z najciekawszymi
przepisami,konkursami i wydarzeniami.

Jesienne cynamonki

Mięciutkie cynamonki idealne na jesienne wieczory!

Skladniki /na 4 os.
Na ciasto:
360 g Mąki Basia Extra Wypiek do ciast drożdżowych
180 ml mleka
50 g białego cukru
50 g masła
15 g świeżych drożdży
1 jajko
sól
Nadzienie:
70 gram cukru trzcinowego
50 gram miękkiego masła
2 łyżeczki cynamonu

Przygotowanie

1

Przygotowanie ciasta

W rondelku podgrzać mleko, masło i cukier do całkowitego rozpuszczenia. Całość przelać do misy miksera i poczekać aż mleko lekko ostygnie (musi być ciepłe, ale nie gorące). Dodać drożdże, wymieszać, podsypać łyżką mąki i łyżką cukru i odstawić na 15 minut. Do podrośniętego rozczynu wbić jajko i wymieszać. Do masy stopniowo dodawać mąkę ze szczyptą soli, mieszając mikserem z nakładkami do ciasta drożdżowego. Ciasto ma być jednolite, gładkie i lepkie (może być również lekko lejące). Nakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.
2

Formowanie cynamonek

Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat i zagnieść, aż będzie gładkie. Bardzo delikatnie podsypać mąką i rozwałkować na kształt prostokąta. Utrzeć masło z cukrem trzcinowym i cynamonem. Równomiernie posmarować ciasto powstałą masą. Ciasto zwijamy wzdłuż krótszego boku, aby tworzyło zwartą roladę. Kroimy na kawałki ok. 3 cm i układamy płasko na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Odstaw bułeczki na 30 minut, do podwojenia objętości.
3

Pieczenie cynamonek

Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, przez ok. 15-20 minut, do momentu aż się zarumienią. Bułeczki można polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.
PROSTO,SMACZNIE
i każdego dnia
Sprawdź przepisy
Zapisz się do newslettera
i otrzymaj dostęp do sprawdzonych przepisów
Przepisy Basi

gdy pieczesz

Babka piaskowa

gdy pieczesz

Jogurtowy mazurek

gdy pieczesz

Pralinowy mazurek

gdy pieczesz

Orzechowy mazurek

gdy pieczesz

Babka czekoladowa

gdy pieczesz

Babka drożdżowa

gdy pieczesz

Babka cytrynowa

gdy pieczesz

Babka Wielkanocna

gdy gotujesz

Tarta czekoladowa

gdy gotujesz

Paszteciki z grzybami

Zobacz więcej