FACEBOOK
×

Dołącz do listy mailingowej, bądź na bieżąco z najciekawszymi
przepisami,konkursami i wydarzeniami.

Tagliatelle w sosie śmietanowym z kurczakiem i pieczarkami

Skladniki /na 2 os.
Makaron:
200 g Mąki Basia Poznańskiej
2 jajka
szczypta soli
2 łyżki oliwy
Sos:
1 pierś z kurczaka
250-300 g pieczarek
200 ml śmietanki 30%
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
sól, pieprz, papryka słodka do smaku
masło i olej do smażenia
Dodatki:
Ser parmezan
Natka pietruszki

Przygotowanie

1

Przygotowanie makaronu

Połącz ze sobą mąkę, jajka i sól. W połowie wyrabiania ciasta dodaj oliwę. Ciasto powinno być sprężyste, jeśli trzeba w trakcie zagniatania dodaj jeszcze trochę mąki. Gotowe ciasto zawiń w folię spożywczą i odłóż na 10-15 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkuj i pokrój na długie cienkie paski (możesz użyć do tego maszynki). Makaron gotuj al dente w osolonej wodzie.
2

Przygotowanie sosu

Pierś z kurczaka oczyść i pokrój w kostkę. Pieczarki pokrój w plasterki, cebule i czosnek drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż kurczaka na złocisty kolor z dodatkiem przypraw. Na osobnej patelni podsmaż na maśle cebule z czosnkiem a następnie dodaj pieczarki. Duś wszystko, aż woda z pieczarek odparuje. Pod koniec duszenia pieczarki dopraw solą i pieprzem, dodaj śmietankę i gotuj przez chwile aż sos zgęstnieje. Do podsmażonego kurczaka dodaj sos śmietanowy i ugotowany makaron, pozostaw chwile na małym ogniu, mieszając wszystko do połączenia składników. Gotowy makaron posyp parmezanem i posiekaną natką pietruszki.
PROSTO,SMACZNIE
i każdego dnia
Sprawdź przepisy
Zapisz się do newslettera
i otrzymaj dostęp do sprawdzonych przepisów
Przepisy Basi

gdy pieczesz

Ciasteczkowa choinka

gdy pieczesz

Świąteczne ciasto z żurawiną

gdy gotujesz

Barszcz z uszkami

gdy pieczesz

Ciasteczka z białą czekoladą i żurawiną

gdy pieczesz

Piernik z kremem

gdy pieczesz

Ciasto drożdżowe z figami

z natury dla Ciebie

Tarta z brzoskwiniami i cynamonem

gdy pieczesz

Jabłkowa tarta

gdy pieczesz

Chałka

gdy pieczesz

Tarta cytrynowa

Zobacz więcej