FACEBOOK
×

Dołącz do listy mailingowej, bądź na bieżąco z najciekawszymi
przepisami,konkursami i wydarzeniami.

Tagliatelle w sosie śmietanowym z kurczakiem i pieczarkami

Skladniki /na 2 os.
Makaron:
200 g Mąki Basia Poznańskiej
2 jajka
szczypta soli
2 łyżki oliwy
Sos:
1 pierś z kurczaka
250-300 g pieczarek
200 ml śmietanki 30%
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
sól, pieprz, papryka słodka do smaku
masło i olej do smażenia
Dodatki:
Ser parmezan
Natka pietruszki

Przygotowanie

1

Przygotowanie makaronu

Połącz ze sobą mąkę, jajka i sól. W połowie wyrabiania ciasta dodaj oliwę. Ciasto powinno być sprężyste, jeśli trzeba w trakcie zagniatania dodaj jeszcze trochę mąki. Gotowe ciasto zawiń w folię spożywczą i odłóż na 10-15 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkuj i pokrój na długie cienkie paski (możesz użyć do tego maszynki). Makaron gotuj al dente w osolonej wodzie.
2

Przygotowanie sosu

Pierś z kurczaka oczyść i pokrój w kostkę. Pieczarki pokrój w plasterki, cebule i czosnek drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż kurczaka na złocisty kolor z dodatkiem przypraw. Na osobnej patelni podsmaż na maśle cebule z czosnkiem a następnie dodaj pieczarki. Duś wszystko, aż woda z pieczarek odparuje. Pod koniec duszenia pieczarki dopraw solą i pieprzem, dodaj śmietankę i gotuj przez chwile aż sos zgęstnieje. Do podsmażonego kurczaka dodaj sos śmietanowy i ugotowany makaron, pozostaw chwile na małym ogniu, mieszając wszystko do połączenia składników. Gotowy makaron posyp parmezanem i posiekaną natką pietruszki.
PROSTO,SMACZNIE
i każdego dnia
Sprawdź przepisy
Zapisz się do newslettera
i otrzymaj dostęp do sprawdzonych przepisów
Przepisy Basi

gdy gotujesz

Zapiekane naleśniki

gdy pieczesz

Ciastka pieguski

gdy pieczesz

Brzdąc

gdy pieczesz

Ciasto cytrynowe

gdy pieczesz

Szarlotka z lukrem

gdy pieczesz

Ciasto marchewkowe

gdy pieczesz

Ciasto Wiewiórka

gdy pieczesz

Mleczna kanapka

gdy pieczesz

Owocowy torcik

gdy pieczesz

Keks na słono

Zobacz więcej