Podobno najlepsza mąka na pierogi na świecie

9Bq6Um4vl
Pierogi to jedno z najpopularniejszych polskich dań. Klasyczne pierogi robią tylko inni Słowianie – czyli np. Rosjanie, Ukraińcy czy Białorusini. Mąka poznańska to wariant, który jest dedykowany przygotowaniu właśnie pierogów i klusek, i który jak sama nazwa wskazuje, został wymyślony właśnie w Poznaniu. W Internecie swego czasu krążyły słuchy, że mąka typ 500 od Basi to najlepsza mąka na pierogi.

Mąka typ 500
Mąka poznańska nie należy ani do mąk lekkich, ani do mąk ciężkich. Jej typ jest wyższy niż mąki na włoską pizzę (typ 00) i najlżejszych odmian mąk tortowych (typ 405), a jednocześnie niższy od mąk o wysokiej zawartości popiołu – na przykład mąki pełnoziarnistej czy orkiszowej. Dzięki temu ciasto nie jest bardzo delikatne i puszyste, a jednocześnie świetnie nadaje się do formowania pierogów czy klusek.

Podobno najlepsza mąka poznańska – teraz też składnikiem Twoich pierogów Jeśli chcesz, by także Twoje pierogi i kluski były elastyczne i wychodziły wyjątkowo smaczne, następny razem wykorzystaj mąkę, która przez wielu została uznana za najlepszą: https://basiazsercem.pl/twoje-basie/poznanska/#maka