FACEBOOK
×

Dołącz do listy mailingowej, bądź na bieżąco z najciekawszymi
przepisami,konkursami i wydarzeniami.

Jesienne cynamonki

Mięciutkie cynamonki idealne na jesienne wieczory!

Skladniki /na 4 os.
Na ciasto:
360 g Mąki Basia Extra Wypiek do ciast drożdżowych
180 ml mleka
50 g białego cukru
50 g masła
15 g świeżych drożdży
1 jajko
sól
Nadzienie:
70 gram cukru trzcinowego
50 gram miękkiego masła
2 łyżeczki cynamonu

Przygotowanie

1

Przygotowanie ciasta

W rondelku podgrzać mleko, masło i cukier do całkowitego rozpuszczenia. Całość przelać do misy miksera i poczekać aż mleko lekko ostygnie (musi być ciepłe, ale nie gorące). Dodać drożdże, wymieszać, podsypać łyżką mąki i łyżką cukru i odstawić na 15 minut. Do podrośniętego rozczynu wbić jajko i wymieszać. Do masy stopniowo dodawać mąkę ze szczyptą soli, mieszając mikserem z nakładkami do ciasta drożdżowego. Ciasto ma być jednolite, gładkie i lepkie (może być również lekko lejące). Nakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.
2

Formowanie cynamonek

Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat i zagnieść, aż będzie gładkie. Bardzo delikatnie podsypać mąką i rozwałkować na kształt prostokąta. Utrzeć masło z cukrem trzcinowym i cynamonem. Równomiernie posmarować ciasto powstałą masą. Ciasto zwijamy wzdłuż krótszego boku, aby tworzyło zwartą roladę. Kroimy na kawałki ok. 3 cm i układamy płasko na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Odstaw bułeczki na 30 minut, do podwojenia objętości.
3

Pieczenie cynamonek

Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, przez ok. 15-20 minut, do momentu aż się zarumienią. Bułeczki można polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.
PROSTO,SMACZNIE
i każdego dnia
Sprawdź przepisy
Zapisz się do newslettera
i otrzymaj dostęp do sprawdzonych przepisów
Przepisy Basi

gdy gotujesz

Paszteciki z grzybami

gdy pieczesz

Miodownik

gdy pieczesz

Pierniczki z miodem spadziowym

gdy pieczesz

Keks świąteczny

gdy gotujesz

Pierogi z kapustą i grzybami

gdy pieczesz

Ciasteczkowa choinka

gdy pieczesz

Makowiec zawijany

gdy pieczesz

Świąteczne ciasto z żurawiną

gdy gotujesz

Barszcz z uszkami

gdy pieczesz

Ciasteczka z białą czekoladą i żurawiną

Zobacz więcej