FACEBOOK
×

Dołącz do listy mailingowej, bądź na bieżąco z najciekawszymi
przepisami,konkursami i wydarzeniami.

Kruche rogaliki z morelową marmoladą

Skladniki /na 4 os.
Na ciasto:
3 szklanki Mąki Basia Krupczatka
200 g zimnego masła
2 żółtka
1/4 szklanki cukru pudru
1 łyżka śmietany 18%
Powidła morelowe

Przygotowanie

1

Przygotowanie ciasta

Zagnieć ciasto z mąki, pokrojonego w kosteczkę masła, żółtek, śmietany i cukru pudru. Owiń ciasto folią spożywczą i odstaw do lodówki na pół godziny.
2

Formowanie rogalików

Schłodzone ciasto podziel na 4 części, każdy z kawałków rozwałkuj na stolnicy podsypanej mąką na kształt koła. Przy pomocy noża koło podziel na 8 części, tak aby powstały trójkąty. Na brzegu każdego z nich nałóż około łyżkę marmolady. Zawiń rogaliki od szerszej strony do węższej.
3

Pieczenie rogalików

Rogaliki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz przez około 25-30 minut w temperaturze 170 stopni. Gotowe i ostudzone rogaliki można posypać cukrem pudrem. Smacznego!
PROSTO,SMACZNIE
i każdego dnia
Sprawdź przepisy
Zapisz się do newslettera
i otrzymaj dostęp do sprawdzonych przepisów
Przepisy Basi

gdy gotujesz

Paszteciki z grzybami

gdy pieczesz

Miodownik

gdy pieczesz

Pierniczki z miodem spadziowym

gdy pieczesz

Keks świąteczny

gdy gotujesz

Pierogi z kapustą i grzybami

gdy pieczesz

Ciasteczkowa choinka

gdy pieczesz

Makowiec zawijany

gdy pieczesz

Świąteczne ciasto z żurawiną

gdy gotujesz

Barszcz z uszkami

gdy pieczesz

Ciasteczka z białą czekoladą i żurawiną

Zobacz więcej