FACEBOOK
×

Dołącz do listy mailingowej, bądź na bieżąco z najciekawszymi
przepisami,konkursami i wydarzeniami.

Pączki tradycyjne

Czy jest coś bardziej kojarzonego z tradycją Tłustego Czwartku niż klasyczny pączek? Puszyste, delikatne, z nadzieniem pełnym smaku i złocistą skórką, pokryte cukrem pudrem lub lukrem – pączki to symbol celebracji, radości i chwil, które warto dzielić z bliskimi.

Sekret idealnych pączków tkwi w doskonałych składnikach. Ich dobór gwarantuje, że każde pączki będą miękkie w środku, a z zewnątrz delikatnie chrupiące.

Tradycyjne pączki to więcej niż deser – to smak wspomnień, które przywołują zapach dzieciństwa i domowej kuchni. Niezależnie od tego, czy nadzienie wypełnia konfitura różana, powidła śliwkowe czy krem waniliowy, każde pączki przygotowane z mąką Basia smakują jak te robione przez babcię.

Skladniki /na 4 os.
Na ciasto:
0,5 kg Mąki Basia Extra Wypiek do ciast drożdżowych
25 gram świeżych drożdży
250 ml mleka
4 żółtka
60 gram drobnego cukru do wypieków
2 łyżeczki cukru waniliowego
50 gram masła
szczypta soli
1 łyżka spirytusu 95%
2 litry oleju rzepakowego do smażenia
Dodatki:
Ulubione powidła lub dżem
Lukier
Skórka pomarańczowa
Cukier puder

Przygotowanie

1

Przygotowanie rozczynu

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Zacznij od przygotowania rozczynu. W niedużym naczyniu pokrusz drożdże, dodaj 2 łyżeczki cukru oraz 50 ml letniego mleka. Wymieszaj i dodaj 2 płaskie łyżki mąki. Całość dokładnie wymieszaj trzepaczka. Gotowy rozczyn przykryj folią spożywczą oraz czystą ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu przez ok. 15 minut.
2

Przygotowanie ciasta

Żółtka ubij z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym. Do misy miksera wsyp mąkę, sól oraz dodaj przygotowany wcześniej rozczyn i ubite żółtka z cukrem. Na koniec dodaj pozostałe letnie mleko oraz łyżkę spirytusu. Całość najlepiej wyrabiać w mikserze planetarnym z końcówką do wyrabiania ciasta drożdżowego, na wolnych obrotach do połączenia składników. Następnie należy nieco zwiększyć obroty, aż do wyrobienia ciasta (ok. 3 minuty). Następnie ponownie zwolnij obroty i dodawaj stopniowo roztopione i ostudzone masło. Po połączeniu ciasta z masłem, całość wyrabiaj przez ok. 10 minut na wyższych obrotach. Gotowe ciasto przełóż do miski i delikatnie oprósz mąką. Całość przykryj folią i ściereczką a następnie odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny.
3

Przygotowanie pączków

Wyrośnięte ciasto, przełóż na oprószoną mąką stolnice i przez chwile wyrabiaj w celu odpowietrzenia. Ciasto podziel na porcje (ok. 50-60 gram na jednego pączka). Następnie formuj pączki – delikatnie ugnieć porcje ciasta w celu pozbycia się z powietrza a następnie formuj okrągłe pączki. Uformowane pączki przygnieć delikatnie dłonią, przykryj ściereczką i pozostaw na 15 minut do wyrośnięcia.
4

Smażenie pączków

Do szerokiego garnka wlej olej i podgrzej go do temperatury ok. 170 stopni. Ostrożnie zacznij smażyć pączki ok. 2 minuty z każdej strony. Usmażone pączki wyłóż na ręczniku papierowym w celu odsączenia z tłuszczu. Gotowe pączki możesz nadziać swoimi ulubionymi powidłami lub dżemem, oraz oblać lukrem lub posypać cukrem pudrem.
PROSTO,SMACZNIE
i każdego dnia
Sprawdź przepisy
Zapisz się do newslettera
i otrzymaj dostęp do sprawdzonych przepisów
Przepisy Basi

gdy gotujesz

Zapiekane naleśniki

gdy pieczesz

Ciastka pieguski

gdy pieczesz

Brzdąc

gdy pieczesz

Ciasto cytrynowe

gdy pieczesz

Szarlotka z lukrem

gdy pieczesz

Ciasto marchewkowe

gdy pieczesz

Ciasto Wiewiórka

gdy pieczesz

Mleczna kanapka

gdy pieczesz

Owocowy torcik

gdy pieczesz

Keks na słono

Zobacz więcej