FACEBOOK
×

Dołącz do listy mailingowej, bądź na bieżąco z najciekawszymi
przepisami,konkursami i wydarzeniami.

Biszkopt z kremem mascarpone i truskawkami

Biszkopt z kremem mascarpone i truskawkami to idealne ciasto na każdą okazję, które zachwyca swoją lekkością i orzeźwiającym smakiem. Nasz biszkopt jest delikatny i puszysty, przygotowany z najwyższej jakości mąki Basia, co gwarantuje doskonałą konsystencję i smak.

Warstwa kremu mascarpone to połączenie aksamitnego serka mascarpone i śmietanki, które razem tworzą gładką, kremową masę. Dodatek świeżych truskawek nadaje ciastu wyjątkowego, owocowego smaku, który doskonale komponuje się z delikatnym biszkoptem.

Każdy kawałek biszkoptu z kremem mascarpone i truskawkami to harmonijne połączenie smaków i tekstur – od puszystego biszkoptu, przez kremowy mascarpone, aż po soczyste truskawki. To ciasto idealne na letnie spotkania, rodzinne uroczystości czy romantyczne kolacje.

Składniki /na 4 os.
Biszkopt
3/4 szklanki Mąki Basia Extra Wypiek do biszkoptów i tortów
1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
5 jajek
3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
Krem
500 gram serka mascarpone
250 ml śmietanki 30%
1 opakowanie cukru waniliowego
Dodatki
250 gram świeżych truskawek
Opcjonalnie - ulubiony likier lub syrop do nasączenia

Przygotowanie

1

Przygotowanie biszkoptu

Wszystkie składniki na biszkopt powinny mieć temperaturę pokojową. W przepisie użyto szklanki o pojemności 250 ml. Oddzielamy białka od żółtek. Ubijamy białka na sztywną pianę (uwaga, żeby nie przebić), pod koniec ubijania powoli, łyżka po łyżce dodajemy cukier. Następnie dodajemy po kolei złotka, dalej ubijając. Do masy jajecznej wsypujemy (najlepiej przy pomocy sitka) obie mąki. Całość delikatnie mieszamy z pomocą szpatułki, do połączenia składników. To bardzo ważne, aby na tym etapie nie używać już miksera - wtedy nasz biszkopt będzie puszysty. Dno tortownicy o średnicy 25 cm wykładamy papierem do pieczenia. Nie smarujemy niczym boków. Przekładamy ciasto do tortownicy i delikatnie wyrównujemy. Pieczemy w temperaturze 160 – 170ºC przez około 35 – 40 minut (najlepiej sprawdzić metodą suchego patyczka). Gorące ciasto wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy formę z wysokości 30 cm na podłogę. Studzimy w temperaturze pokojowej.
2

Przygotowanie kremu

Serek mascarpone ubijamy z cukrem waniliowym. W osobnej misce ubijamy schłodzoną śmietankę. Następnie do masy mascarpone dodajemy ubitą śmietankę i całość delikatnie łączymy.
3

Składanie ciasta

Boki ostudzonego biszkoptu oddzielamy z pomocą nożyka. Dzielimy go na 2 części. Blaty przekładamy kremem i pokrojonymi truskawkami. Opcjonalnie, biszkopt można wcześniej nasączyć ulubionym likierem lub syropem z wody, cukru i cytryny. Odstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę. Przed podaniem, ciasto można dodatkowo udekorować truskawkami i cukrem pudrem.
PROSTO,SMACZNIE
i każdego dnia
Sprawdź przepisy
Zapisz się do newslettera
i otrzymaj dostęp do sprawdzonych przepisów
Przepisy Basi

gdy gotujesz

Zapiekane naleśniki

gdy pieczesz

Ciastka pieguski

gdy pieczesz

Brzdąc

gdy pieczesz

Ciasto cytrynowe

gdy pieczesz

Szarlotka z lukrem

gdy pieczesz

Ciasto marchewkowe

gdy pieczesz

Ciasto Wiewiórka

gdy pieczesz

Mleczna kanapka

gdy pieczesz

Owocowy torcik

gdy pieczesz

Keks na słono

Zobacz więcej