FACEBOOK
×

Dołącz do listy mailingowej, bądź na bieżąco z najciekawszymi
przepisami,konkursami i wydarzeniami.

Fondant czekoladowy

Składniki /na 4 os.
Ciasto na muffinki
100 gram Mąki Basi Tortowej Extra
100 gram gorzkiej czekolady
100 gram cukru pudru
100 gram masła
2 jajka
2 żółtka
Dodatkowo
Kakao do posypania foremek
25 gram ciepłego masła do posmarowania foremek
Opcjonalnie: lody waniliowe, sezonowe owoce

Przygotowanie

1

Przygotowanie foremek

Foremki do pieczenia (mogą być silikonowe) posmaruj masłem, następnie oprósz kakao, do całkowitego pokrycia warstwy masła, w celu uniknięcia przywierania.
2

Przygotowanie fondantów

Masło pokrój w kosteczkę, czekoladę posiekaj w drobne kawałki. Całość rozpuść w kąpieli wodnej, do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji. Pozostaw do ostygnięcia na około 10 minut. W osobnej misce ubij jajka z żółtkami i cukrem pudrem, do uzyskania puszystej, jasnej masy. Do masy jajecznej, wlej rozpuszczoną czekoladę i delikatnie wszystko wymieszaj z pomocą łyżki/szpatułki. Dodaj mąkę i ponownie delikatnie wymieszaj do połączenia składników. Gotową masę rozłóż równomiernie do foremek (pozostaw ok 1 cm miejsca do wyrośnięcia) i wstaw do lodówki na około 20 minut. Piecz około 10 minut w 200 stopniach, aż wierzchołki utworzą skórkę i zaczną odchodzić od boków foremek (czas pieczenia w dużej mierze zależy od wielkości foremki). Wyjmij z piekarnika i odstaw na 2 minuty.
3

Podanie

Fondant delikatnie wyjmij z foremki z pomocą noża stołowego. Przełóż na talerz. Możesz podać z kulką lodów waniliowych i sezonowymi owocami. Smacznego!
PROSTO,SMACZNIE
i każdego dnia
Sprawdź przepisy
Zapisz się do newslettera
i otrzymaj dostęp do sprawdzonych przepisów
Przepisy Basi

gdy gotujesz

Paszteciki z grzybami

gdy pieczesz

Miodownik

gdy pieczesz

Pierniczki z miodem spadziowym

gdy pieczesz

Keks świąteczny

gdy gotujesz

Pierogi z kapustą i grzybami

gdy pieczesz

Ciasteczkowa choinka

gdy pieczesz

Makowiec zawijany

gdy pieczesz

Świąteczne ciasto z żurawiną

gdy gotujesz

Barszcz z uszkami

gdy pieczesz

Ciasteczka z białą czekoladą i żurawiną

Zobacz więcej