FACEBOOK
×

Dołącz do listy mailingowej, bądź na bieżąco z najciekawszymi
przepisami,konkursami i wydarzeniami.

Tarta dyniowa

Składniki /na 4 os.
Tarta dyniowa
250g mąki Basia Krupczatki
50g cukru pudru
120g zimnego masła
3 duże jajka
450g dyni
500ml tłustego mleka
190 g cukru
łyżeczka esencji waniliowej

Przygotowanie

1

Ciasto na tartę:

Aby przygotować ciasto na tartę przesiej mąkę i cukier puder do miski. Dodaj pokrojone w kostkę masło i ugniataj, aż do uzyskania spójnej konsystencji. Następnie dodaj 1 jajko oraz 2 łyżki mleka i zagniataj. Ważne, żeby nie zagniatać ciasta zbyt długo, ponieważ straci ono na swojej kruchości. Tak przygotowane ciasto zawiń w folię i wstaw do lodówki na ok. 30 minut. Po 30 minutach wyjmij ciasto i wyłóż nim natłuszczoną blaszkę do tarty. Wyłożoną formę ponakłuwaj widelcem na całej powierzchni i ponownie wstaw do lodówki na 30 minut.
2

Masa dyniowa:

Aby przygotować masę dyniową pokrój obraną dynię i umieść ją w garnku. Następnie dodaj do niej cukier, esencję waniliową oraz mleko. Zagotuj składniki, aż zmiękną od czasu do czasu mieszając. Kiedy dynia będzie miała miękką konsystencję, zdejmij garnek z palnika i zblenduj składniki. Pozostaw je do wystygnięcia. Następnie umieść je w lodówce. Nagrzej piekarnik na 180 stopni. Wyjęte z lodówki ciasto przykryj papierem do pieczenia, wysypując na nie coś co obciąży papier np. fasolę. Tak przygotowane ciasto wstaw do piekarnika na 15 minut. Po upływie tego czasu usuń papier i piecz ciasto przez kolejne 15 minut. Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika, zmniejszając temperaturę pieczenia na 160 stopni.
3

Pieczenie:

Dwa rozkłócone jajka wymieszaj z masą dyniową za pomocą blendera. Następnie wylej gotową masę na ciasto i piecz ok. 40 minut w temperaturze 160 stopni, do uzyskania sztywnej, sprężystej masy. Gotowe ciasto wyjmij, pozostaw do ostygnięcia i podawaj z ulubionymi dodatkami np. z bitą śmietaną.
PROSTO,SMACZNIE
i każdego dnia
Sprawdź przepisy
Zapisz się do newslettera
i otrzymaj dostęp do sprawdzonych przepisów
Przepisy Basi

gdy gotujesz

Paszteciki z grzybami

gdy pieczesz

Miodownik

gdy pieczesz

Pierniczki z miodem spadziowym

gdy pieczesz

Keks świąteczny

gdy gotujesz

Pierogi z kapustą i grzybami

gdy pieczesz

Ciasteczkowa choinka

gdy pieczesz

Makowiec zawijany

gdy pieczesz

Świąteczne ciasto z żurawiną

gdy gotujesz

Barszcz z uszkami

gdy pieczesz

Ciasteczka z białą czekoladą i żurawiną

Zobacz więcej