Dołącz do listy mailingowej, bądź na bieżąco z najciekawszymi
przepisami,konkursami i wydarzeniami.
Faworki drożdżowe, zwane także chrustem, to jeden z tych wypieków, które kojarzą się z radością karnawału – delikatne i złociste, zachwycają swoją lekkością i wręcz rozpływają się w ustach. Ich charakterystyczny kształt, przypominający zgrabnie splecione kokardki, sprawia, że nie tylko smakują, ale i pięknie prezentują się na stole. To tradycyjny przysmak, który od lat króluje w okresie zimowych zabaw, karnawałowych spotkań i tłustego czwartku, wnosząc nutę beztroskiej słodyczy do tych chwil.
Przygotowanie faworków to prawdziwa frajda – od wyrabiania elastycznego ciasta, przez wałkowanie na cienkie, niemal przezroczyste warstwy, po smażenie, które wypełnia kuchnię apetycznym aromatem. Oprószone cukrem pudrem, stają się małymi dziełami sztuki cukierniczej, które każdy chętnie sięga z talerza. Faworki to smak tradycji i prostych, ale jakże wyjątkowych chwil.
gdy gotujesz
Zapiekane naleśniki
gdy pieczesz
Ciastka pieguski
gdy pieczesz
Brzdąc
gdy pieczesz
Ciasto cytrynowe
gdy pieczesz
Szarlotka z lukrem
gdy pieczesz
Ciasto marchewkowe
gdy pieczesz
Ciasto Wiewiórka
gdy pieczesz
Mleczna kanapka
gdy pieczesz
Owocowy torcik
gdy pieczesz
Keks na słono