FACEBOOK
×

Dołącz do listy mailingowej, bądź na bieżąco z najciekawszymi
przepisami,konkursami i wydarzeniami.

Faworki drożdżowe

Faworki drożdżowe, zwane także chrustem, to jeden z tych wypieków, które kojarzą się z radością karnawału – delikatne i złociste, zachwycają swoją lekkością i wręcz rozpływają się w ustach. Ich charakterystyczny kształt, przypominający zgrabnie splecione kokardki, sprawia, że nie tylko smakują, ale i pięknie prezentują się na stole. To tradycyjny przysmak, który od lat króluje w okresie zimowych zabaw, karnawałowych spotkań i tłustego czwartku, wnosząc nutę beztroskiej słodyczy do tych chwil.

Przygotowanie faworków to prawdziwa frajda – od wyrabiania elastycznego ciasta, przez wałkowanie na cienkie, niemal przezroczyste warstwy, po smażenie, które wypełnia kuchnię apetycznym aromatem. Oprószone cukrem pudrem, stają się małymi dziełami sztuki cukierniczej, które każdy chętnie sięga z talerza. Faworki to smak tradycji i prostych, ale jakże wyjątkowych chwil.

Skladniki /na 4 os.
Na ciasto:
500 g Mąki Basia Extra Wypiek do ciast drożdżowych
100 g masła w temp pokojowej
50g drożdży
1 szklanki ciepłego mleka
1 jajko
2 żółtka
3 łyżki cukru
Szczypta soli
2 łyżki spirytusu
Olej lub smalec do smażenia
Cukier puder do posypania

Przygotowanie

1

Przygotowanie faworków

Drożdże, mleko i cukier umieść w naczyniu i odstaw zaczyn do wyrośnięcia na około kwadrans. Następnie zagnieć zaczyn razem z resztą składników. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę. Gdy ciasto wyrośnie, odrywaj z niego kawałki i wałkuj na blacie podsypanym mąką na cienkie placki. Placki pokrój na paseczki i formuj faworki.
2

Smażenie

Smaż na bardzo dobrze rozgrzanym oleju lub smalcem na złoty kolor. Wykładaj na ręcznik papierowy do odsączenia.
3

Dekorowanie

Gdy ostygną posyp cukrem pudrem. Smacznego.
PROSTO,SMACZNIE
i każdego dnia
Sprawdź przepisy
Zapisz się do newslettera
i otrzymaj dostęp do sprawdzonych przepisów
Przepisy Basi

gdy gotujesz

Zapiekane naleśniki

gdy pieczesz

Ciastka pieguski

gdy pieczesz

Brzdąc

gdy pieczesz

Ciasto cytrynowe

gdy pieczesz

Szarlotka z lukrem

gdy pieczesz

Ciasto marchewkowe

gdy pieczesz

Ciasto Wiewiórka

gdy pieczesz

Mleczna kanapka

gdy pieczesz

Owocowy torcik

gdy pieczesz

Keks na słono

Zobacz więcej