FACEBOOK
×

Dołącz do listy mailingowej, bądź na bieżąco z najciekawszymi
przepisami,konkursami i wydarzeniami.

Owocowy torcik

Owocowy torcik – lekkość, świeżość i odrobina słodyczy 🍰🍓

Delikatne, puszyste ciasto przełożone lekkim kremem i udekorowane soczystymi, kolorowymi owocami – ten torcik to kwintesencja smaku i elegancji. Każdy kęs to harmonia lekkości i naturalnej słodyczy, która zachwyca nie tylko smakiem, ale i wyglądem.

Z mąką Basia upieczesz ciasto, które zawsze wychodzi idealne – miękkie, sprężyste i pięknie zarumienione. Owocowy torcik to doskonały wybór na wyjątkowe okazje, rodzinne spotkania czy po prostu, by sprawić sobie odrobinę słodkiej przyjemności. Upiecz go i poczuj smak, który przywołuje uśmiech!

Składniki /na 4 os.
Ciasto
200 g mąki Basi Tortowa Extra
50 g mąki ziemniaczanej
5 dużych jaj
150 g cukru
Szczypta soli
dowolne owoce
Krem twarogowy
400 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
1 opakowanie galaretki cytrynowej

Przygotowanie

1

Biszkopt

Jajka wyjmujemy z lodówki na dwie godziny przez przygotowaniem – gdy będą mieć temperaturę pokojową, oddzielamy żółtka od białek, a obie mąki mieszamy i przesiewamy. W misce ubijamy białka ze szczyptą soli – powstała piana musi być sztywna, nie może się przesuwać. Na koniec, nie przestając ubijać dodajemy cukier, następnie po 1 żółtku. Wyłączamy mikser, do masy dodajemy stopniowo przesianą mąkę i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Ciasto przelewamy do tortownicy i pieczemy przez ok. 30-45 minut w dobrze nagrzanym piekarniku do temperatury 160-180 stopni Celsjusza. Biszkopt studzimy w wyłączonym piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.
2

Pianka

Galaretkę rozrobić i pozostawić do delikatnego wystudzenia. Mleko skondensowane przelać do miski oraz ubijać, aż stanie się puszyste, a następnie dodać delikatnie stężoną galaretkę i ponownie zmiksować. Gdy składniki się połączą , wyłożyć masę na biszkopt, wstawić do lodówki do całkowitego stężenia, a następnie udekorować dowolnymi owocami.
PROSTO,SMACZNIE
i każdego dnia
Sprawdź przepisy
Zapisz się do newslettera
i otrzymaj dostęp do sprawdzonych przepisów
Przepisy Basi

gdy gotujesz

Zapiekane naleśniki

gdy pieczesz

Ciastka pieguski

gdy pieczesz

Brzdąc

gdy pieczesz

Ciasto cytrynowe

gdy pieczesz

Szarlotka z lukrem

gdy pieczesz

Ciasto marchewkowe

gdy pieczesz

Ciasto Wiewiórka

gdy pieczesz

Mleczna kanapka

gdy pieczesz

Owocowy torcik

gdy pieczesz

Keks na słono

Zobacz więcej